För ett par veckor sedan samlades nästan 400 Nagubor vid Kyrkbackens skola för att protestera mot Pargas stads förslag att flytta klasserna 7-9 till Skärgårdshavets skola i Kopro. Budskapet till staden var tydligt; högstadiet måste få finnas kvar i Nagu.
Oro att de äldre ska glömmas bort.
Om eleverna flyttade kunde hälsovården använda de lediga utrymmena i skolhuset vilket skulle lätta på trycket mot äldrevården i Nagu. Vårdchef Ann-Helen Saarinen som satt med i arbetsgruppen är orolig att de äldre ska glömmas bort då skoldiskussionen har fått så stor uppmärksamhet.
- De äldre är en grupp som inte hörs och syns. Barnen har föräldrar som kan föra delas talan men de äldre har inte på samma sätt barn som kan göra det samma för dem. Som det är nu har tyngdpunkten i diskussionen legat på barnens situation, säger Saarinen.
Får inte bli en kamp mellan unga och gamla
- Det känns inte alls bra. Skolan måste få vara kvar, försvinner ungdomarna finns snart här inga gamla heller i Nagu. Att sätta de bådas intressen mot varandra kan göra att man börjar se snett på varandra och så får det inte bli. Det får inte bli en kamp mellan unga och gamla, säger Svahnström.
Inte heller vårdchef Ann-Helen Saarinen vill att de unga ska ställas mot de äldre men hon betonar att det är viktigt att se till helheten.
- Behoven är många och därför behövs en öppen diskussion. Det är klart att ingen önskar att de ställs mot varandra men alla måste vara medvetna om att det finns andra grupper som har behov och att det bara finns en viss mängd pengar.
Här kan du läsa arbetsgruppens rapport om undervisningen och social- och hälsovården i Nagu och Korpo. Det slutliga beslutet ska fattas av stadsfullmäktige senare i år.
Artikeln är uppdaterad 23.9.2014 kl.8.45 med en kommentar om att arbetsgruppen inte kunde visa på någon ekonomisk vinning med att använda högstadiets utrymmen för hälsovården jämfört med att bygga ut Grannas serviceboende.