En ny nio veckor lång matlista introduceras i höst på Kimitoöns äldreboenden. Det blir mindre nymodigheter och mera av sådant som var populärt förr.
- Strömming, saltströmming, sill och potatis, lakkorv, potatisgröt ... , räknar Birgitta Parikka, kost- och städchef i Kimitoöns kommun, upp som exempel på sådant som nu ska serveras oftare än tidigare på alla äldreboenden.
Kvaliteten på den offentliga maten inom äldreomsorgen och vården ska också bli jämnare, lovar Parikka som vet att det förekommit stora skillnader på vad som serverats vid de olika hemmen på ön. Nu har recepten samkörts och det bästa från alla kök finns med på nya matsedeln.
Äldreboendenas, hemvårdens och bäddavdelningarnas mat tillreds i köken i Almahemmet, Hannahemmet och Silverbacken.
Totalt handlar det om över femhundra portioner mat varje dag. En del av kunderna, till exempel de som är intagna på någon av öns bäddavdelningar, kan vara yngre men de allra flesta är äldre människor.
- Ungefär nittio procent av våra matgäster är äldre och därför satsar vi på mat som just de äldre gillar, säger Birgitta Parikka.
- Maten är väldigt viktig. Jag vågar påstå att maten är guldkanten i tillvaron för den som bor på anstalt.
Parikka får medhåll av Elsmaj Hjort, 94 och Samuel Koivisto, 70.
Samuels favoriträtt är köttsås och potatis medan Elsmajs favorit stavas potatis – i alla former.
Nybakta semlor, kakor och bullar smäller också högt och det ska det också bli mer av i framtiden, berättar Pia Eklund som är kock i Almahemmets kök.
Även för Pia känns det viktigt att maten som tillreds och serveras verkligen uppskattas av dem som äter den.
- Jag står för sådant som till exempel fisklåda eller rotmos med halstrad strömming – många halstrade ju själva förr. Det är nog ett kall för mig att tillreda det som de äldre tycker om.
Bland efterrätterna kan nämnas nypon- och maizenakräm.
Jämfört med Pargas stad (källa: sammanslagningsutredning för Kimitoöns kommun och Pargas stad 2014) kostar den offentliga maten i Kimitoöns kommun aningen mer. Birgitta Parikka tror att det beror på att köken i Kimitoöns kommun är mindre än i Pargas men också på att på att öns förtroendevalda värnar om den offentliga maten.
Kommunens goda ekonomi har hittills tillåtit satsningar på maten i skolorna, daghemmen och nu också på äldreboendena.
Vad gäller själva råvarorna är det också ändringar på kommande. En ny upphandling ska göras i höst och beslut på hur upphandlingen ska se ut har inte ännu fattats. Alternativen är att kommunen gör en egen upphandling eller går med i Kommunförbundets stora gemensamma upphandling.
Själv skulle Birgitta Parikka föredra den stora gemensamma, eftersom den skulle bli billigare för kommunen. I den finns också möjlighet att välja närproducerat.