Ilkka Aho började sin skolfarfarskarriär för 13 år sedan i Åbo och senare i S:t Karins. På den nationella Hem och skola-dagen får han utmärkelsen Kompisugglan av Förbundet Hem och Skola.
Aho har fungerat som skolfarfar i S:t Karins svenska skola sedan skolan inledde sin verksamhet år 2007. Han har varit med och hjälpt till vare sig eleverna skidat på isen, gått i skogen, läst i klassen eller sytt handdockor.
Hem och skolas Kompisugglan tilldelas en person som fungerar som en vardagshjälte i skolvardagen.
- Visst värmer det hjärtat. Jag har hållit på ganska länge med det här och alltid har föräldrarna kommit ihåg mig när det är jul, men det här kom nog lite överraskande, säger en glad Ilkka Aho.
Aho började som skolfarfar i Sirkkala skola för tretton år sedan. När S:t Karins svenska skola inledde sin verksamhet år 2007 flyttade Aho med. Då sade han att han skulle vara med så länge att han ser första årskursen gå ut sexan.
- Nu har två sjätteklasser redan gått till högstadiet och fortfarande tycks jag vara här. Få se hur länge det fortsätter.
S:t Karins svenska skola är en ung skola med entusiastiska lärare som får Aho att längta tillbaka till skolan varje höst.
Den nationella Hem och skola-dagen firas
Förbundet Hem och skola ordnar tillsammans med en del andra organisationer en nationell Hem och skola-dag där cirka 1 000 skolor runt omkring i landet deltar i firandet. Syftet är att uppmärksamma samarbetet mellan föräldrarna och skolorna.
- Vi hoppas att man nu på fredagen öppnar dörren och välkomnar föräldrar till skolan på många håll i landet. Det är faktiskt tusen skolor nationellt som har anmält att de kommer att uppmärksamma Hem och skola-dagen och 120 är svenskspråkiga, säger Maarit Westerén, informatör vid Förbundet Hem och skola.
Förbundet Hem och skola är en centralorganisation för de lokala föräldraföreningarna.
- Vi jobbar för att barnen ska ha det bra i skolan och för en trygg skola. Målet är en skola som är öppen gentemot samhället och som också välkomnar föräldrarna med. Vi tror att det att vi föräldrar har insyn och intresserar oss för vad som händer under skoldagen och i skolvardagen stärker skolan. Vi och lärarna har samma syfte, att barnen ska ha en bra skolgång och uppväxt, säger Westerén.