Skolfrågor är aktuella i Pargas stad. I Nagu utreds framtiden för klasserna 7-9 vid Kyrkbackens skola och i Pargas ses lågstadieskolorna över. När det i våras visade sig att mögelproblemen i Våno skola var så allvarliga att elever och lärare tvingades flytta ut ur skolan startade en utredning över skolnätet som förutom Våno berör skolorna i Skräbböle och Sunnanberg. I slutet av sommaren presenterades tre alternativ:
1) Alla tre skolor fortsätter som tidigare.
2) Våno slås ihop med Skräbböle
3) Alla tre skolor slås ihop i Skräbböle.
Stabil elevprognos
Argumenten är bland annat att skolan har ett stabilt elevantal och att elevprognosen är stabil. Föräldrarna är också oroliga att en indragning av skolan skulle få negativa effekter både för närsamhället och för inflyttningen till Ålön.
- Jag själv representerar en av de många som slagit ner sina bopålar på Ålön eftersom det finns en liten byskola på orten. Det är klart man känner sig sviken, säger föräldern Jörgen Hermansson.
Hermansson är mycket orolig för vad det skulle betyda för orten om skolan försvann.
- Jag tror de socioekonomiska kostnaderna skulle bli stora. Man talar om att man vill bygga ett samhälle som stöder individen, där folk tar hand om varandra och där den tredje sektorn spelar en större roll. Ålön är ett typisk sådant samhälle och i det sammanhanget är skolan en grundpelare, säger Hermansson.
- Framförallt finns det vissa pedagogiska fördelar som talar för en större enhet. Till exempel är möjligheterna att idka utvecklingsarbete i skolan starkare i en större enhet. En sådan enhet är också mindre sårbar då det gäller personalresurser. Generellt kan man säga att det finns både bra små skolor och bra stora skolor. Det är många faktorer som spelar in och de har vi försökt klargöra i rapporten, säger Lundberg.
Möjlighet att säga sin åsikt
Också ekonomin spelar en viktig roll och förhoppningen är att staden genom att slå ihop de små periferiskorna kunde använda resurserna mer effektivt. Jörgen Hermansson säger att han förstår att staden måste få ekonomin att gå ihop men tycker det är fel sätt att gå att stänga en fungerande skola.
- Naturligtvis måste vi alla dra vårt strå till stacken men ett samhälle borde bygga på vad vi vad vi ska använda våra pengar till och inte på vad vi ska spara. En stad som Pargas har verkligen inte råd att likrikta sig och ta bort de alternativ som gör oss attraktiva, säger Hermansson.
Inga beslut har ännu fattats i frågan och fram till den 10 oktober är det möjligt att lämna in åsikter om eventuella skolindragningar. Fullmäktige kommer på sitt möte i november att behandla både frågan om lågstadieskolorna i Pargas och högstadiet i Nagu.