Styrgruppen för kommunutredningen kring en eventuell sammanslagning av Kimitoön och Pargas beslutade under onsdagkvällen att ta en timeout.
Beslutet om att skapa och sätta en styrgrupp i arbete togs förra hösten, men nu läggs alltså arbetet på is.
- I och med att social- och hälsovårdsreformen nu är i ett sådant skede att ingen riktigt vet vad det ska bli, och hur det ska bli, så går det inte heller att gå framåt i kommunstrukturfrågan, säger Mikael Holmberg (SFP) som är en av de elva ordinarie medlemmarna i styrgruppen och fortsätter:
- Därför fattade vi i dag (onsdag) ett enhälligt beslut om att vi nu tar en paus i det här arbetet. Vi avslutar inte arbetet och vi slutför det inte heller, men vi tar en paus och det kommer vi att infomera fullmäktige om. Sedan får fullmäktige ta ställning till den föreslagna pausen och så inväntar också vi klarare besked runt och kring social- och hälsovårdsreformen.
När styrgruppens arbete återupptas är i nuläget oklart.
- Det är svårt att säga hur lång pausen till slut blir, men vi antar att vi innan maj månad borde veta mer, för då är riksdagsvalet förbi. Då måste väl någon ha fattat något beslut och förklara hur saker och ting ska skötas och då går det eventuellt att fortsätta den här samgångsgruppens arbete.
"Omöjligt att gå vidare och komma med några rekommendationer"
Hur har det hittills varit att jobba i den här styrgruppen?
- I början fanns det ett större intresse och folk kände sig till och med inspirerade att jobba för saken. Men sedan när social- och hälsovårdsreformen tog den vändningen som den nu har och man inte riktigt vet hur det ska bli, så är det svårt att jobba. Det är helt enkelt omöjligt att gå vidare och komma med några rekommendationer.
- Sedan får man ju se, jag menar det kan vara så att det finns anledning att fortsätta samgångsförhandlingar och att den ekonomiska situationen är sådan att Pargas och Kimitoön har något att vinna på att gå ihop. Förhoppningsvis klarnar hur som helst allt inom ett halvår.
Hur känner man lokalt när man sätter ihop en styrgrupp som börjar utreda en eventuell sammanslagning och så kommer centrala beslut, som om man ska hårddra det, gör att hela utredningen nästan har varit helt i onödan?
- Det känns förstås lite tomt. För i inledningsskedet var de ju så nära sammankopplade med varandra, alltså kommunstruktursreformen och social- och hälsovårdsreformen. Men nu är ju inte den där kopplingen så absolut som då.
- Men som sagt, det sista ordet om kommunstrukturreformen är inte sagt ännu och den kommer nog att bli aktuell på nytt. Frågan är bara när. Knappast lämnar regeringen den helt och hållet och nog kommer det att ske saker på den fronten ännu.
Vad tycker du själv i nuläget om en eventuell sammanslagning av Pargas och Kimitoön?
- Med tanke på att både Kimitoön och Pargas är rätt så små kommuner med rätt så liknande organisationer och traditioner, så finns det säkert något att spara och effektivera. Och det visar ju också rapporten som Marcus Henricson (red anmärkning: konsulten som utredde kommunfusionsfrågan i Åboland) sammanställde. Där var ju drygt 30 årsverken som direkt överlappade varandra, som man då skulle kunna spara via en samgång. Utan att servicen och tjänsterna förändras överhuvudtaget, säger Mikael Holmberg.
Läs mer:
Luften ur kommunutredning i Åboland