I trettio år har Susanne Thorn jobbat som intervjuare för Statistikcentralen. Under den här tiden har hon lärt sig att folk tycker väldigt olika och att det att man är lycklig eller mindre lycklig inte har så mycket som hon trodde med levnadsförhållandena att göra. Om man lever under en bro kan man vara lika lycklig eller olycklig som någon som lever i ett palats! Hon har ibland varit tvungen att söka bostadslösa människor med ljus och lykta och ibland har intervjuobjekten t.ex. suttit i fängelse.
Hennes bil har rullat överallt
Hennes arbetsområde är stort. Hela det svenska Åboland och Åbo, ibland Åland och ända till Ylänne i Tavastland. Hon åker långa vägar för att göra sina intervjuer som kan handla om allt mellan himmel och jord. De flesta undersökningar är lagstadgade och återkommer med jämna mellanrum. Det gäller t.ex. arbetsmarknad och arbetslöshet. Siffror och statistik tas fram mest för beslutsfattarna, men ibland också för enskilda beställare som t.ex. Yle. Då gäller det tittarsiffror och olika program. Ibland känns frågorna märkliga, men måste ändå ställas för att det är så många olika instanser som kräver att en viss fråga ställs.
Ibland något av en socialarbetare
Ibland kan det vara riktigt svårt att få ett klart svar på frågorna, men för det mesta svarar folk gärna och ibland får hon ta del av hela livshistorier. Folk kan tycka att det känns bra att anförto sig till någon de aldrig mer kommer att träffa. Susanne Thorn har också under åren blivit bra på att träffa och samtala med fulltständigt främmande människor. Men att själv bli intervjuad känns främmande; "Det känns ju helt bakvänt, det är ju inte såhär det ska vara!" säger Susanne och skrattar till. Och vi funderar tillsammans på skillnaderna och likheterna i våra jobb som intervjuare. "Du har det friare och kan fråga vad du vill, medan det är mer strukturerat för mig. Jag har de frågor som måste ställas på ett visst sätt", funderar Susanne. Hon blir glad över att höra att jag, när hon nyligen intervjuade mig för en av de undersökningar hon nu är sysselsatt med, upplevde henne som så neutral till frågorna hon ställde. Det är så det ska vara. En statistikintervjuare ska inte avslöja sina egna synpunkter utan bara ta emot andras åsikter och klicka ner dem på datorn.
Förvånansvärt lätt att fråga om sex och sprit
Susanne Thorn blir ofta förvånad över hur olika folk svarar. "Som statistikintervjuare får man en bra uppfattning om hur olika vi människor är", säger Susanne. Ibland visar det sig att de undersökningar som från början kan verka svåra att göra, med frågor som känns närgångna för intervjuarna, kan gå hur lätt som helst! Som exempel ger hon en undersökning om sexualitet och sexualvanor och en annan om alkoholvanor. "Folk ställde gärna upp och tyckte det var jätteintressant!"
Susanne Thorn hade aldrig tänkt bli statistikintervjuare. Hon studerade matematik i ett par år och arbetade några år som dataprogrammerare och -planerare innan hon fick barn och blev hemma tills det äldsta barnet började skolan. När hon lämnade databranschen handlade det om enorma datamaskiner, stora som ett helt rum. Och när hon inledde sitt jobb som intervjuare hade hon blanketter med sig som hon sedan skickade iväg med snigelpost till Statistikcentralen. Nu har hon redan länge arbetat med en liten lätt laptop och telefon. Idag är statistikintervjuarna ca 150 till antalet och de är bosatta på olika håll i landet.
De som blir intervjuade plockas slumpvis från Befolkningsregistret och Det att TV-licensen slopades har haft en stor och positiv betydelse för statistikintervjuarna, enligt Susanne. Folk är inte längre rädda att öppna dörren.