Den senaste tiden har det pratats om skogen och naturens betydelse för vårt välmående - redan korta vistelser i skogen sänker stressnivåerna. Och det behöver inte vara fråga om vildmark heller, utan närliggande skogar också i stadsmiljöerna räcker.
En som ivrigt förespråkar att bege sig ut i naturen är Patrik Berghäll. Han jobbar som naturfostrare och vildmarksguide vid Folkhälsan, och en viktig del av hans jobb är att ta med grupper av barn och ungdomar ut i naturen. Fördelarna med att ordna till exempel undervisning just där har klara fördelar.
- Naturen är rogivande. Här finns inga yttre impulser som stör oss. Vi kan sätta telefonen på tyst och behöver inte alls uppleva vardagsjäktet i det normala samhället.
Men barn i dag tillbringar allt mindre tid i naturen. En liknande utveckling syns i alla nordiska länder. Barnens idrottshobbyn är allt mer knutna till olika anläggningar på utesporternas bekostnad, i synnerhet vintertid.
- Jag har träffat barn från Åbo som aldrig varit ute på Runsala, trots att det ligger bara några kilometer från staden.
Men det finns också sätt att stoppa utvecklingen. Allemansrätten erbjuder goda möjligheter att röra sig fritt i skog och mark. Föräldrarna är också i en nyckelroll i att föra vidare vanan av att gå i naturen.
Många tror också att man måste vara utrustad till händer och tänder då man beger sig ut. Men utrustningen är inte det viktigaste, utan det viktigaste är att bege sig ut.
- Ut på tur, så blir du aldrig sur, är mitt budskap. Då vi kommer ut märker vi allt det goda som friluftsliv för med sig, från den avstressande effekten till motion.
Man behöver alltså inte mer än packa smörgåsarna i ryggsäcken och bege sig ut.
- Det finns otroligt fina friluftsområden i Åbotrakten, till exempel Runsala och Katrinedal. Man behöver inte åka längre bort än så.