Inbesparingarna inom bildningssektorn i Pargas är en stor utmaning. Det anser SFP:s Monica Hedström-Järvinen som är ordförande för bildningsnämndens svenska sektion.
Verksamhetsbidraget inom bildningssektorn i Pargas sjunker med drygt 770 000 euro nästa år. Inbesparingarna berör den finska och svenska utbildningen samt dagvården och förskoleundervisningen.
Frågan väckte mycket diskussion när bildningsnämndens svenska sektion hade möte på måndagen. De förtroendevalda diskuterade bland annat olika åtgärder för att anpassa ekonomin.
Listan på möjliga sparåtgärder är lång. Bland annat föreslås en minskning av timresurserna och timfördelningen. Detsamma gäller materialanskaffningar och anskaffning av datorer.
Antalet skolgångsbiträden kunde också ses över.
Gällande personalkostnader finns det förslag på att personalen kunde ta ut sparledigheter, permitteringar är heller inte uteslutna. Det är dock inte en långsiktig lösning, säger Hedström-Järvinen.
En arbetsgrupp som utreder förutsättningarna för en sammanslagning av medborgarinstitutet och finska kansalaisopisto i Pargas har också tillsatts.
Sektionen kom också med ett utlåtande till planerna på att flytta högstadiet i Nagu till Korpo. Efter en omröstning föreslår sektionen nu att högstadiet inte flyttas. Rösterna föll 6 mot 2.
Sektionen behandlade också periferiskolornas framtid i Pargas på mötet. Sektionen stöder en sammanslagning av Våno skola med Skräbböle skola. En klausul skrevs in i beslutet där sektionen anser att Skräbböle skola ska byggas ut med tanke på att Sunnanbergs skola också en dag ska ha plats i byggnaden.
Bildningsnämnden i Pargas tar ställning till budgeten och periferiskolorna i Pargas på mötet imorgon onsdag. Stadsfullmäktige tar ställning till skolnätet den 11 november.