Framtidstron är stark bland Åbovarvets underleverantörer drygt två månader efter att Meyer Werft gick in som huvudägare. Än så länge har de konkreta följderna på personalnivå varit små, men hela branschen har redan hunnit få ett mentalt lyft.
Det skulle även föra med sig nyrekryteringar hos underleverantörerna – och det tror man också på flera företag i Åboregionen. Men bara ett par månader senare kan man inte ännu se en ökning i personalstyrkan.
– Den nuvarande orderstocken kräver inte ännu några märkvärdiga rekryteringar, men allt som kommer härtill ökar på kapacitetsbehoven. Där får vi sedan se de mer omfattande rekryteringarna, säger Juha Hietarinta, ordförande för föreningen för varvsindustrins underleverantörer.
Hietarinta är även verkställande direktör i företaget Laivasähkötyö som tack vare ägarbytet fått sina beställningar bekräftade för de kommande 2,5 åren. Utan affären hade Åbovarvet kanske gått under, säger Hietarinta, men nu vågar man igen investera.
Orderstocken mångdubblas
På fredag sjösätts Mein Schiff 4, det vill säga TUI Cruises andra kryssningsfartyg som är byggt vid Åbovarvet. Den överlämnas i vår, ungefär ett år efter Mein Schiff 3. De två efterföljarna, vars beställning säkerställdes i och med ägarbytet, levereras 2016 och 2017.
Också för Resofirman Orsap, som har specialiserat sig på hyttområden och allmänna utrymmen i lyxkryssare, var ägarbytet väldigt betydelsefyllt, berättar vd Kari Makkonen. Personalbehoven kartläggs som bäst.
– Vår orderstock här i Åbo hade i annat fall tagit slut i och med överlämnandet av Mein Schiff 4. Det skulle ha rasat kraftigt ännu på det här årets sida och helt slutat i mars-april för vår del i Finland, säger Makkonen.
– Nu mångdubblas vår orderstock och det blir säkert aktuellt med rekryteringar i något skede. Beskedet har nog varit oerhört viktigt och positivt, ögonen har lyst upp och vi är rentutav entusiastiska att jobba vidare.
”Framtidstron är motiverad”
Planeringsföretagen Deltamarin och Elomatic är främst inblandade i de första skedena av fartygsbeställningar och det är först när nya beställningar börjar ramla in som man märker av ägarbytet konkret.
– Den stora bilden är mycket mer betydelsefull, säger Elomatics vd Olli Manner. Det här ger oss och många andra i regionen i långa loppet chansen att fortsätta den här affärsverksamheten på hemmamarknaden.
– Om någon tvivlade på det tidigare, borde åtminstone ingens tro på att det finns en framtid inom skeppsbyggnad i Egentliga Finland vackla i dagsläget, säger Manner.
Också Deltamarins vd Mika Laurilehto betonar den mentala betydelsen.
– Jag tror kryssningsbusinessen är livskraftig och kommer att växa ytterligare. Inte kommer det ju hemskt många beställningar, men strömmen är jämn.
Tron på nya beställningar till Åbovarvet är överlag stark bland underleverantörerna. Juha Hietarinta säger att man väntar och hoppas på nya positiva besked under den närmaste tiden tack vare den pålitliga ägarbasen och nyuppbyggda trovärdigheten.
– Men det centrala är inte ifall det händer om veckor, månader eller ett halvår, utan att det garanterat händer, påminner Olli Manner.
– Och jag tycker framtidstron är motiverad. Antalet kapabla aktörer på kryssningsfartygsmarknaden är väldigt begränsad och med den kunskap Åbovarvet har att visa upp, kommer det helt säkert beställningar.
Läs också:
Meyer Werft och staten köper Åbovarvet
"Ägarbytet är en drömsituation"
Fyra nya beställningar för Åbovarvet