Från och med nästa år är det nya svaveldirektiv som gäller för fartyg som trafikerar på Östersjön, Nordsjön och i Engelska kanalen. Efter nyår får inte fartygens avgaser innehålla mera än 0,1 procent svavel.
Rederierna står inför valet att byta till att köra med den betydligt dyrare marindieseln eller att fortsätta köra med tjockolja som kräver ett nytt skorstensfilter kallat skrubber. Knappt 15 av de 115 finskflaggade fartyg som trafikerar utomlands har bestämt sig för att satsa på en skrubber medan resten avvaktar och åtminstone till en början byter till marindiesel.
Nordkalk satsar på torrskrubber med kalk
Vid Nordkalk i Pargas håller man på att framställa en sluten torrskrubber men kalkrening. Principen är den att de giftiga avgaserna blandas med släckt kalk ombord på fartyget. Kalken renar bort svavlet från avgaserna och sedan går den att återanvändas till exempel i betongindustrin.
Kjell Weppling, affärsutvecklingsdirektör vid Nordkalk, konstaterar att det är svårt att förutspå hur det går med priset på marindiesel efter nyår men om den redan dyra dieseln stiger i pris lönar det sig utan vidare att satsa på en skrubber.
Enligt Weppling är det bästa med den slutna torrskrubbern att inget avfall hamnar i havet och man dessutom kan återanvända den renande kalken.
Langh Ship satsar på sluten våtskrubber
Langh Ship har utvecklat en sluten våtskrubber. I en våtskrubber sprayar man avgaserna med vatten. I en öppen vårskrubber späder sedan ut det smutsiga vattnet innan det hamnar i havet. I en sluten våtskrubber renar det smutsiga vattnet ombord och tar tillvara avfallet.
Det bästa med våtskrubbern är enligt Laura Langh-Lagerlöf, bolagets kommersiella direktör, att den tar till vara avfallet och att den verkligen renar bort de flesta gifterna från avgaserna – inte endast svavlet.
Langh Ship har hittills monterat sin skrubber i sitt ett av sina fartyg och kommer att använda samma system i resten av sin flotta.