Hur kunde vi få fler personer att bli företagare och hur ska vi tänka för att inte vara rädda för att misslyckas? Det var ett tema som uppmärksammades vid yrkeshögskolan Novia i Åbo i dag måndag.
Enligt överläraren i företagsekonomi Åsa Hagberg-Andersson behövs det mycket uppmuntran på flera plan för att tända företagargnistan hos de unga. Gnistan uppstår kanske inte av sig själv, utan det behövs ekonomiska satsningar och framför allt entusiasm.
- Jag tror själv på exemplets makt. Vi bör visa vad det är att vara företagare och ta tillvara möjligheten att lyfta upp frågor som rör företagande, gärna redan hos barn, säger Hagberg-Andersson.
Enligt Hagberg-Andersson ska man inte heller vara rädd för att göra misstag. Man lär sig mycket av sina misstag.
Varierande intresse för företagande
De blivande tradenomerna, Sebastian Ahlbäck och Robin Libäck studerar företagsekonomi för tredje året vid yrkeshögskolan Novia i Åbo. De uppskattar att cirka en tredjedel av studiekompisarna på samma årskurs vill bli företagare.
Robin Libäcks föräldrar är privatföretagare och därför är branschen bekant.
- Mina föräldrar har jobbat mycket men företagande har många goda sidor. Jag kan tänka mig att till exempel ha ett företag inom redovisnings- eller konsultbranschen i framtiden, säger Libäck.
Sebastian Ahlbäck har däremot inte tänkt sig en framtid som företagare.
- Jag gillar tanken på att ha ett arbete som jag inte behöver ta med mig hem efter arbetsdagen. Men man får se vad framtiden för med sig, säger Ahlbäck.
Företagare på deltid ett alternativ?
Den som inte är beredd att bli företagare på heltid kan göra som trebarnspappan Sebastian Mattsson i Åbo.
Han har ett heltidsjobb på bank med är dessutom företagare på deltid och säljer energidrycker på fritiden.
Han tror också att man behöver goda exempel och en gnutta passion för att bli företagare.
- Leta upp företagare och fråga dem hur de jobbar. Det är heller ingen vits att bli företagare bara för sakens skull, då orkar man inte. Välj ett område som du själv är intresserad av och brinner för, säger Mattsson.