Kärnkraftsförespråkarna antas fortfarande vara i majoritet i riksdagen men många som tidigare har sagt ja till Fennovoimas kraftverk är nu tveksamma eller har ändrat åsikt. I dag debatterar riksdagen det nya principbeslutet för bygget. Lobbningen för Fennovoima är i full gång.
Det är framförallt ryska Rosatoms roll i Fennovoima och Ukrainakrisen som har fått en del riksdagsledamöter att tveka. En av dem som röstade för Fennovoima då det ursprungliga principbeslutet gavs för fyra år sedan är SFP:s Mats Nylund. Nu säger han nej. Nylund motiverar sin ståndpunkt uttryckligen med att Rosatom har kommit in i bilden.
Nylund är inte ensam. Tveksamma tidigare kärnkraftsförespråkare finns också i andra partier. Förutom Rosatom har kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 spelat in.
Samtidigt pågår intensiv lobbning för det nya principbeslutet. Inför debatten i plenisalen i dag har till exempel centerledamoten Inkeri Kerola bjudit in samtliga kolleger till en träff med beslutsfattarna i Pyhäjoki med omnejd. Siktet är inställt på att ”maximera de positiva effekterna av kraftverksbygget och stärka regionens dragningskraft”.
Inhemskt ägande villkor
Det var en klar riksdagsmajoritet som sommaren 2010 sade ja till det ursprungliga principbeslutet för Fennovoimas kraftverksbygge i Pyhäjoki och till Industrins Krafts fjärde reaktor i Olkiluoto. Men i dag äger ryska Rosatom 34 procent av Fennovoima och reaktortypen har bytts. Samtidigt har Industrins Kraft dragits med stora tidtabellsproblem. Båda behöver alltså ett nytt principbeslut för att kunna gå vidare med sina kärnkraftsplaner.
I september beslöt regeringen ge Fennovoimas nya, kompletterade ansökan om kärnkraftsbygget till riksdagen. Villkoret är att minst 60 procent av ägarna ska vara inhemska eller från EU/ETA. Tidsfristen för att ta fram den här andelen löper ut den sista juni nästa år. Samtidigt avslog regeringen Industrins Krafts ansökan om att få skjuta fram den fjärde reaktorn ytterligare.
Regeringens ja till Fennovoima innebar att De Gröna gick i opposition. Partiordföranden Ville Niinistö har bland annat ansett att beslutet vittnar om finlandisering och i debatten i dag är Rosatom garanterat på tapeten. Rosatom ägs av den ryska staten och de som ogillar bolagets stora ägarandel i Fennovoima befarar att Finlands energiförsörjning nu blir alltför beroende av Ryssland. Motargumentet är att vi redan har ett omfattande energisamarbete med Ryssland och att kärnkraftverket i Pyhäjoki uttryckligen skulle minska beroendet av rysk energi.
Socialdemokraterna är fortfarande också ilskna över att regeringen sade nej till Industrins Krafts förslag till ny tidtabell för Olkiluoto 4.
Tjuvstart i ekonomiutskottet
Efter debatten i dag går principbeslutet till riksdagens ekonomiutskott. Tidtabellen är stram och redan förra veckan hörde utskottet Fennovoimas ledning. I dag hörs ett tiotal experter, också det innan riksdagsledamöterna fått säga sitt i plenisalen.
Ekonomiutskottet siktar på att bli klar med sin behandling i slutet av nästa månad. Det betyder att riksdagen kan rösta om principbeslutet i början av december. Om det blir ett ja har Fennovoima drygt ett halvt år på sig att öka den inhemska ägarandelen från nuvarande drygt 50 till minst 60 procent. Om det misslyckas blir det inget byggnadstillstånd.
Industrins Krafts nuvarande principbeslut för den fjärde reaktorn i Olkiluoto är i kraft till nästa sommar.
- Efter det är bordet putsat också för andra operatörer, sade statsminister Alexander Stubb förra veckan i sin upplysning till riksdagen om energipolitiken. Det betyder i klartext att Fortum väntar bakom hörnet och riksdagsvalet i vår blir också ett kärnkraftsval.