I dag onsdag den 15 oktober uppmärksammas Vita käppens dag. Dagen ordnas varje år för att göra allmänheten uppmärksam på vilka utmaningar synskadade stöter på i sin omgivning.
Den vita käppen är ett orienteringshjälpmedel och fungerar också som en signal för fotgängare, cyklister och bilister om att användaren är synskadad.
Chatrin Kotka, rehabliteringsrådgivare vid Åbolands Synskadade, berättar om vilka prövningar synskadade ställs inför i trafiken.
- Synskadade ställs dagligen inför utmaningar, dels att komma över bilvägar där få trafikljus har ljud och dels genom att butiker ställer ut reklamsskyltar som kan vara farliga för synskadade samt att folk ställer ut facklor som kan vara livsfarliga för synskadade.
"Det värsta man kan få är ett nej tack"
Det finns flera sätt att underlätta för synskadade att röra sig utomhus. Hållplatsutrop i kollektivtrafiken som berättar var man är, trafikljus med ljudsignaler, men också medmänsklighet och vänligt bemötande.
- En synskadad är ju också en vanlig människa precis som du och jag och jag brukar säga att det värsta man kan få är ett nej tack, alltså att en synskadad inte behöver någon hjälp.
I Finland finns omkring 80 000 synskadade personer, varav ungefär 5000 personer finns i Svenskfinland.
Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) har cirka 1000 synskadade personmedlemmar. FSS mål är att bevaka deras intressen och producera tjänster som kompletterar samhällets serviceutbud.