De planerade nedskärningarna i anslagen för tingsrätterna skulle förlänga handläggningstiderna märkbart också i Egentliga Finland, uppskattar lagman Kenneth Nygård.
Tingsrätternas anslag ska skäras ner med sex miljoner euro nästa år.
Hur mycket det innebär för de enskilda tingsrätterna är ännu oklart, eftersom budgetförhandlingarna med Justitieministeriet ännu pågår. Inbesparingarna förverkligas till största delen genom att man skär ned på personalkostnaderna.
- Antalet ärenden som behandlas vid Egentliga Finlands tingsrätt ökar, så vi skulle snarare behöva mer arbetskraft, säger Nygård.
Om man skär ner i personalstyrkan kommer handläggningstiderna enligt Nygård att bli orimligt långa.
- Det här betyder i praktiken att människor inte får sina ärenden avgjorda. Finlands rättsväsen har redan tidigare blivit kritiserat för långa handläggningstider, och det här åtgärdar i alla fall inte problemet.
Risken för utbrändhet ökar
Nedskärningar skapar ökar också en ökad stress bland personalen.
- Risken för utbrändhet hos personalen ökar om inte personalstyrkan motsvarar den arbetsmängd som finns, säger Nygård och tillägger:
- Vi har ju en personal, både bland domare och kanslipersonal som är väldigt engagerade i sitt arbete och vill göra ett bra arbete. Men ett bra arbete är ju också en handläggningstid inom en skälig tid och kan man inte göra sitt jobb på ett bra sätt blir det här ju förstås en stressfaktor.
Nytt datasystem skulle underlätta arbetet - blev tvärtom
En annan faktor som har förlängt handläggningstiderna vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo är ett datasystemsbyte, då det nya datasystemet Ritu som skulle underlätta arbetet för domare på tingsrätter i stället blev en flopp.
- Det stämmer. I början hade vi stora problem med det här datasystemet på grund av att det inte är särskilt användarvänligt. Nu har vi kommit igång med det och blivit du med datasystemet men det har inte på något sätt underlättat handläggningstiderna, så att vi på det sättet skulle haft någon nytta av det och av den anledningen kunna minska på personalstyrkan, säger Nygård.