Omvälvningarna inom mediebranschen slår hårt mot de finlandssvenska tidningshusen. Enligt Yle Nyheters översikt förlorade de tillsammans över fem miljoner euro i fjol. Ålandstidningen är ändå ett undantag och uppvisar goda resultat år efter år.
De senaste åren visar klart hur de finlandssvenska tidningshusens ekonomi har gått isär. Förutom Ålandstidningens goda siffror finns KSF Media med miljonförluster och flera tidningshus som först nyligen har börjat gå dåligt. Åren med goda resultat har ändå inte kommit gratis. Åbo Underrättelsers utgivare skrev till exempel 2011 att de icke-redaktionella resurserna har halverats under perioden 2008-2010 och att det totala antalet arbetsår har minskat med cirka 30 procent. Vid KSF Media har de senaste åren alltid innehållit minst en samarbetsförhandling.
- Det finns inget hokus-pokus kring det här. Det handlar egentligen om ganska vanliga saker. Vi har haft en väldigt stark kostnadsmedvetenhet och en tydlig intäktsfokus med allt vi gör. Vi har också haft en uttalad idé om att man verkligen måste konvertera till digitala intäkter för att klara sig, säger han.
Vid den åländska konkurrenten är läget ändå sämre. Under de senaste åtta åren har Nya Ålands tidningsaktiebolag gjort plusresultat två gånger, men 2013 slutade till exempel över 300 000 euro på minus.
Åbo Underrättelser lever på placeringar
Förlags Ab Sydvästkusten
Försäljningen av Åbo Kabeltelevision år 2011 gav Sydvästkusten en del andningsutrymme. Tack vare försäljningen av aktierna plus en extra dividendutbetalning fick bolaget in över två miljoner euro. Bokslutet år 2013 varnar ändå för framtiden.
- Den digitala omställning i mediebranschen som förväntas accelerera under 2014 kan emellertid förorsaka en snabb och kraftig minskning av annonsintäkterna. Det finns en risk att nedgången av de traditionella annonsintäkterna till och med överstiger 20 procent.
Större förlust väntar i Österbotten
HSS Media
- Denna visade trots den dåliga konjunkturen sin styrka och annonsminskningen blev betydligt mindre än för motsvarande tidningar i branschen.
Just nu går det ändå sämre för HSS Media. Enligt bolagets nya vd Svante Wahlbeck kommer årets resultat att bli svagare än i fjol. Då låg förlusten på dryga 200 000 euro.
Miljonförluster på KSF Media
Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Hangötidningen, Borgåbladet, Östra Nyland och Loviisan Sanomat.KSF Medias tidningar
KSF Media
Från 2011 framåt har hela KSF Medias verksamhet legat inom samma bolag, vilket också gör att resultatsiffrorna går att jämföra med varandra. Förlusten har rört sig mellan 3 och 4,5 miljoner euro. Fjolåret blev den största förlusten hittills, bland annat på grund av extraordinära kostnader på en miljon euro. De kostnaderna handlar om en försäljningsförlust i samband med att KSF Media sålde en tryckerifastighet i Raseborg samt en fusionsförlust då Loviisan Sanomat fusionerades in i KSF Media.
KSF Media har signalerat att årets förlust kommer att landa på kring sex miljoner euro. Med anledning av nuläget kommer bolagets styrelse att sammanträda i dag vid lunchtid. På agendan står bland annat framtiden för Borgåbladet och Östra Nyland och om tidningarna ska slås ihop.
Det är tufft för stora drakar som skriver om jordbävningar i Peru och sådant som du var som helst kan hitta bättre analyser av
Inga patentlösningar
Hur ser då framtiden ut för tidningsbranschen? Några patentlösningar finns inte och Niklas Lampi betonar att alla situationen är unik för alla tidningar. Han upplever ändå att det är möjligt att göra pengar på nyheter också framöver.
- Lokaltidningarna har ett innehåll som är unikt till många delar. Det är tufft för stora drakar som skriver om jordbävningar i Peru och sådant som du var som helst kan hitta bättre analyser av. Vi måste se till att vara lokala, engagerande och intressanta för vår läsarkrets och därmed också för vår kundkrets på annonssidan, säger Lampi.
Rättelse 11:10: Det första citatet med Niklas Lampi innehöll ett fel i en tidigare version av artikeln. Lampi säger att Ålandstidningen har en tydlig intäktsfokus, inte innehållsfokus som det tidigare stod i citatet.
Läs också: