Samtidigt röstade styrelsen för förslaget att slå ihop periferiskolorna i Pargas kommundel. Går förslaget igenom i fullmäktige kommer eleverna i Våno och Sunnanberg från och med hösten 2016 att gå i Skräbböle skola. De grönas Cornelius Colliander föreslog att endast Våno och Skräbböle skulle slås ihop men med siffrorna åtta mot två röstade styrelsen igenom det mer drastiska förslaget som innebär att alla tre periferiskolor slås samman.
- Det är svåra frågor som länge diskuterats. Styrelsen kom ändå fram till att fördelarna trots allt överväger det negativa, säger styrelsens ordförande Mikael Holmberg.
Hur motiverar styrelsen flytten av Naguhögstadiet?
- Med tanke på att elevantalet halvertas sedan de två skolorna i Korpo och Nagu grundades så blir det för dyrt att ha kvar båda två. Ser man till undervisningen finns det också fördelar med att slå ihop skolorna till en större enhet. På så sätt kan man bättre utnyttja kapaciteten hos både utrymmen och lärare, säger Holmberg.
Gällande sammanslagningen av periferiskolorna motiverar Holmberg styrelsens beslut med att alla tre skolor är i behov av någon form av renovering.
- Fastigheterna fyller inte de krav som en skola i dag måste fylla. Dessutom ligger skolorna relativt nära varandra och elevupptagningsområdena går in i varandra så på det sättet är förändringen inte så dramatisk.
Skolfrågorna har väckt mycket diskussion. En protest mot flytten av högstadiet i Nagu samlade i september närmare 400 Nagubor. I nuläget har drygt 470 skrivit på för att få behålla Sunannbergs skola medan Våno skola samlat 340 namn. Dessutom har föräldrar vid Hem och skola vid både Sunnanbergs och Våno skolor lämnat in utlåtande till styrelsen där de motiverar varför skolorna ska få vara kvar. Föräldrarna är bland annat oroliga för vad en sammanslagning innebär för inflyttningen till de berörda byarna då skolan, som är den naturliga samlingspunkten i byn, försvinner.
Har man lyssnat på de här åsikterna?
- Det är många som har utryckt sitt missnöje och alla åsikter har diskuterats. Till viss grad kan oron vara befogad och det är klart så här drastiska åtgärder kan få negativa konsekvenser. Men i det här fallet upplever vi att det positiva uppväger det negativa, säger Holmberg.
Frågan går nu vidare till Pargas stadsfullmäktige som kommer att ta ställning till styrelsens förslag på sitt möte den 11 november.
Så röstade styrelsen:
För en flytt av högstadiet i Nagu:
Kaija Hilke (SFP)
Kurt Lundqvist (SFP)
Christer Friis (SFP, Fabian Karlgrens ersättare)
Markku Orell (Saml)
Hanna Järvinen (Saml)
Mikael Holmberg (SFP, ordförande)
Emot en flytt:
Carita Henriksson (SDP)
Widar Nyberg (SDP)
Paula Fraboni (SFP, obunden)
De Grönas Cornelius Colliander röstade blankt och SFP:s Tarja Rinne valde att jäva sig i frågan.
För en sammanslagning av alla tre periferiskolor:
Kaija Hilke (SFP)
Kurt Lundqvist (SFP
Christer Friis (SFP, Fabian Karlgrens ersättare)
Markku Orell (Saml)
Hanna Järvinen (Saml)
Paula Fraboni (SFP, obunden)
Tarja Rinne (SFP)
Mikael Holmberg (SFP, ordförande)
Emot en sammanslagning av alla tre skolor:
Carita Henriksson (SDP)
Cornelius Colliander (De gröna)
SDP:s Widar Nyberg röstade blankt.
Läs också:
Nagunämnden: Kyrkbackens skola 7-9 ska vara kvar i Nagu
Utbildningschefen: starkt stöd för en sammanslagning
"Inbesparingarna en stor utmaning"
Skolprotest samlade närmare 400 Nagubor