- Första årets studerande funderar ofta på om de har valt rätt ämne. Vissa tycker att det är svårt att planera sin tid och att hantera allt det nya med studielivet. Sedan finns det de som fastnar då de ska skriva sin kandidatavhandling eller pro gradu. Däremellan uppstår många andra problem och svårigheter, berättar Schauman-Ahlberg.
När en studerande besöker studiepsykologen kartlägger man först vad som är svårt. Schauman-Ahlberg har olika strategier för att hjälpa den studerande att hantera studierna eller sitt eget mående.
- Den största gruppen är de som skjuter upp saker. Det är ett stort problem för många. Den andra stora gruppen är unga studerande som isolerar sig och blir hemma. Vi måste göra allt för att hjälpa dessa människor, säger Schauman-Ahlberg.
Problemen kan uppstå då man flyttar hemifrån
Ibland finns det bakomliggande psykiska faktorer som påverkar studierna negativt. Vid behov kan hon hänvisa en studerande vidare till Studenthälsan.
- Man kan komma till Åbo Akademi med en historia av illamående som man inte har varit medveten om. När man flyttar hemifrån eller inte kommer in i gemenskapen kan illamåendet eskalera. Men det kan också vara tvärtom. Den som inte får tag i studierna kan börja må dåligt av det, säger Schauman-Ahlberg.
Hur fångar man då upp en studerande som behöver hjälp? Enligt Schauman-Ahlberg kan alla som träffar studerande hänvisa dem vidare till henne - studierådgivarna, egenlärarna, tutorerna eller studentkåren.
Under studieorienteringsveckan presenterar studiepsykologen sig också för alla nya gulnäbbar.
- Jag brukar säga att de ska ta kontakt så fort som möjligt då de känner att de har kört fast, säger Schauman-Ahlberg.
Varför är det svårt att ta sig i kragen då man inte kommit vidare?
- Det finns inget enkelt svar på den frågan. Studier vid ett universitet är rätt fria och du är din egen chef, därför blir det extra viktigt med självreglering. Man måste själv se till att man får allt gjort. Kanske är miljön också sådan som förstärker ett beteende där man kan skjuta upp saker, säger Schauman-Ahlberg.
Vissa upplever att det är ett väldigt stort steg att gå till psykologen. Vad säger du till dem som är rädda för att söka upp dig?
- Det är bara att ringa och ta kontakt. Jag får ibland mejl av studerande som säger att de länge, länge har funderat på att ta kontakt och har kämpat på alldeles för länge ensamma. Många klarar sig enbart med några besök. Ofta tror vi att problemen är större än de är, säger Schauman-Ahlberg.