Forststyrelsen tar sig an värdefulla hällmarker i Västanfjärd på Kimitoön. I Svinbergets naturskyddsområde är klipphällarna rika på kalk och det finns både hotade naturtyper och växtarter i området.
Nästa vecka börjar skogsarbetare röja över 17 hektar skogbevuxen hällmark.
- Det är fråga om ett stort arbete, förklarar Esko Tainio, planerare vid Forststyrelsen.
Meningen är att området i framtiden ska fungera som inhägnad betesmark för får och eventuellt några kor.
På Svinberget finns en av Finlands största bestånd av klippbräcka och målet med röjningsarbetena är att bevara värdefulla växter i området. Också en mycket sällsynt svampart, inocybe porcorum, har påträffats på Svinberget. Svampen upptäcktes av en forskare vid Åbo universitet för några år sedan och länge trodde man att svampen, som döptes efter Svinberget, bara finns i Västanfjärd. Sedermera har den aktuella svamparten ändå hittats också i Italien.
Röjningsarbetet inleds med att skogsarbetare först tar bort undervegetation och enar och i vinter gallras trädbeståndet.
- För landskapet värdefulla träd och buskar kommer att lämnas kvar, försäkrar Esko Tainio.
På våren fortsätter man med att bygga stängsel för betesmarken. Allt väntas vara klart i slutet av nästa år och redan om två år tror man att kalkhällarna kommer att se helt annorlunda ut.
- Kalkhällar är mycket viktiga för både djur och växter. Utan betesdjur och regelbundna skogsbränder växer hällarna lätt igen och därför är det viktigt att åtminstone en del av dem röjs, förklarar Tainio. På Kimitoön finns också många andra kalkrika områden.
Arealen för Svinbergets naturskyddsområde är 23,8 hektar varav drygt 9 hektar är privat naturskyddsområde och resten tillhör staten.
I området förekommer sju hotade naturtyper av kalkhällar och lundar samt åtminstone sexton hotade växtarter, bland annat klippbräcka, murruta, trådbräken, grönstarr, kalkhättemossa, jordkraterlav och finsk kalklav.
Inhägnaden kring betesmarken kommer att ha portar och området kan också i framtiden användas för rekreation samt svamp- och bärplockning.
Skötseln av Svinberget ingår i Naturvård Life-projektet som finansieras av EU. Projektet går ut på att under åren 2011-2016 vårda totalt nästan sextio olika slag av Natura 2000-områden i Finland.