Sedan 1990-talet har Egentliga Finland tagit emot flyktingar och då var cirka hälften av dem kvotflyktingar. En kvotflykting är en person som fått flyktingstatus av FN redan innan denne rest in i landet. Åbo har dessutom en mottagningscentral för flyktingar som kommer till landet och väntar på asyl. Flyktingströmmen ökar dessutom av familjeåterföreningsprogram och av kvotflyktingar från andra kommuner som flyttar till Åbo.
För att klara av att sköta om alla flyktingar som kommer har Åbo beslutat att inte ta emot kvotflyktingar. Kommunernas ovilja att ta emot just kvotflyktingar beror på att de kräver en större insats av kommunerna, tror Kalle Myllymäki, migrationschef på Egentliga Finlands NTM-central.
– Flyktingar som kommer via mottagningscentraler kan oftast redan språket och kan placeras i kommunerna i mindre grupper. Det kan handla om någon enstaka person eller familj. Kvotflyktingar kommer ofta i större grupper på 10–20 personer, de kan inte språket och är inte bekanta med samhället.
Myllymäki säger att också attityderna mot flyktingar och invandring blivit hårdare. Det i kombination med många kommuners skrala ekonomier har gjort att det är väldigt svårt att få kommuner att ta emot kvotflyktingar.
Samarbete ska ge kommunerna bättre beredskap
För att förbättra kommunernas beredskap att ta emot kvotflyktingar har Åbo, Reso, Nådendal, Lundo och S:t Karins börjat samarbeta i frågan. Samarbetet är också till för att kunna dra nytta av grannkommunernas erfarenheter. Enligt Myllymäki kunde man förbättra samarbetet ytterligare.
– Det är onödigt att till exempel Lundo eller S:t Karins ska lära sig allt från början, när kunskapen finns i grannkommunen. Åbo har länge tagit emot flyktingar och delar gärna med sig av erfarenheter.
NTM-centralens mål är att framtida mottagningsverksamhet också ska omfatta kvotflyktingar. Myllymäki är ändå noggrann med att man inte kan rangordna flyktingar.
– Man måste se på flyktingpolitiken som en helhet. Kvotflyktingarna är en del som har en svår situation, men kommunerna måste också sköta om dem som fått uppehållstillstånd, söker asyl eller som kommit genom familjeåterföreningsprogram, säger Myllymäki.
Läs också:
Så tar din kommun emot kvotflyktingar - se kartan
De väntar på ett tryggt hem i Finland - möt tre flyktingfamiljer