Det tycker chefsläkare Reijo Grönfors vid Åbolands sjukhus som föreslår att bashälsovården och specialsjukvården bildar en gemensam organistion.
- Om man gör en tydligare indelning i vad som hör till bashälsovård och vad som hör till specialhälsovård får man också snabbare specialsjukvård, säger Grönfors.
Förslaget innebär också att Åbolands sjukhus kunde ha en egen mottagning för bashälsovård dit svenskspråkiga Åbobor och också svenskspråkiga personer som arbetar i Åbo, men till exempel bor i Pargas, kunde komma till.
Grönfors påpekar också att Åbolands sjukhus erbjuder en förmånligare specialsjukvård jämfört med Åbo unversitets centralsjukhus och därför skulle ett större samarbete även bli billigare för kommunerna.
Förtroendevalda i Pargas positiva
Flera företroendevalda i Pargas är positivt inställda till förslaget och vill att möjligheterna att ha ett större samarbete med Åbolands sjukhus ska utredas. En av dem som tycker att det här låter som en bra lösning är SDP:s Eskil Engström.
- Jag hoppas att vi med en gemensam organisation kunde få agera mera självständigt och inte styras lika mycket av sjukvårdsdistriktet, säger Engström.
Pargas stadsdirektör Folke Öhman säger att staden ska utreda ett samarbete, men just nu är inte rätt tidpunkt.
- Vi vet att hela systemet med social- och hälsovården ska ändras inom ett par år. Därför är det ingen idé att göra en skild utredning nu, som är föråldrad innan den blir klar, säger Öhman.
Även på Kimitoön avvaktar man och väntar. Men Reijo Grönfors påpekar att det tvärtom är nu som man bör planera det här.
- Jag tycker att det är viktigt att Åboland har en färdigt genomtänkt modell där vård på svenska kan garanteras. Det är bättre än att det kommer någon utifrån och berättar hur vi ska göra, säger Grönfors.