Rasten är slut och eleverna i årskurs 4A i Malms skola tar plats vid sina pulpeter. Modersmål står på schemat men istället för att ta fram sina böcker går eleverna genast till skåpet längs bak i klassen och tar fram sina datorer. I Pargas har nämligen datorer fått en allt viktigare del i undervisningen.
- Nu börjar vi komma så långt att det inte är en så stort sak. Precis som man tar fram en bok eller ett häfte tar eleverna fram datorn och börjar jobba. Det är helt normalt skoljobb men verktyget ser lite annorlunda ut, säger läraren Rappe Ahlbäck.
Eleverna har alla varsin liten bärbar dator som fungerar visa ett e-post konto. När eleverna är uppkopplade på internet kommer de åt olika skriv- och räkneprogram lärarna valt ut men de kan också tala med varandra via olika interaktiva system.
Den här timmen har eleverna modersmål och använder datorerna för att skriva i sin veckodagbok
- Jag skriver om min orientering. Det var roligt, säger Ella Lemberg.
Vad använder ni datorerna till annat än att skriva?
- Vi spelar också olika mattespel, säger Sebastian Österman.
Hur är det då att skriva med på datorn i stället för att skriva med papper och penna?
- Jag tycker det är mycket effektivare att skriva på datorn än med papper och penna, säger Oscar Karlsson.
I Malms skola har eleverna från årskurs fyra uppåt en egen dator. Målet är att alla elever i framtiden ska ha en egen dator. Enligt Ahlbäck är datorer blivit en viktig del av undervisningen.
- Vi vet ju inte riktigt hur de här eleverna kommer att arbeta i framtiden. Men det som är säkert är att det kommer att finnas datorer och då är det viktigt att eleverna kan använda datorn till mer än bara nöje, säger Ahlbäck.
Finns det någon risk att eleverna glömmer hur det är att skriva med papper och penna?
- Inte kommer vi bort från papper och penna. Datorn är ett komplement, säger Albäck