- Trots att vi kontinuerligt följer med hur musikvärlden och musiksmaken utvecklas så är det inte vardagsmat med en undersökning av den här omfattningen, berättar Radio Vegas programchef Mika Kosunen om den stora musiksmaksundersökning vars resultat presenteras i dag.
- Nu kan vi med större säkerhet säga vilken typ av musik vi skall spela då vi vill rikta oss möjligast brett och vilken typ av musik som ska finnas i mera nischade specialprogram, konstaterar Kosunen.
Svenska Yle har tillsammans med Taloustutkimus utfört en omfattande musiksmaksundersökning.TOP 5 i åldersgruppen 35-54
TOP 5 i åldersgruppen 55+
- Vi får väldigt mycket respons om musiken både i form av insändare och direkt till oss, berättar Radio Vegas programchef Mika Kosunen.
- Vårt uppdrag är så brett och musiken så viktig att vi behöver undersökningsdata som bas för vårt utbud och våra val. Nu var tiden inne för en riktigt stor undersökning uttryckligen om musiksmak för att stämma av riktningen på hur vi utvecklar kanalen, säger Kosunen.
Musiksmaksundersökningen utfördes i hela Svenskfinland. Taloustutkimus stod för rekryteringen av deltagarna, och föremål för undersökningen var sådana musikstilar som riktar sig till en bred publik. 36 olika musikstilar bestående av 108 låtar testades och betygsattes på skalan 4-10. Undersökningens resultat är representativt för Radio Vegas målgrupp, det vill säga den vuxna svenskspråkiga befolkningen, över 35 år, i Finland.
Tusentals deltagare i Svenska Yles undersökningar
- Musik kommer alltid högt på listan, då vi frågar folk vad som får dem att lyssna på en viss kanal”, berättar chefen för Svenska Yles publikforskning Kaj Backman. ”Den här undersökningen var inget undantag – musiken är oerhört viktig för en radiokanal, säger Backman.
Svenska Yle bedriver en omfattande och kontinuerlig publikforskning.
- Vi har flera olika mätmetoder och undersökningsverktyg till vårt förfogande, berättar publikanalytiker Jenni Müller.
- Varje vecka följer vi upp tittar- och lyssnarsiffror samt besökarstatistiken på vår webbplats. Vi gör också separata förfrågningar och enkäter kring folks medieanvändning, och så använder vi oss bland annat av fokusgrupper för att i specifika befolkningsgrupper testa och diskutera program – också musik.
Över 4 300 svenskspråkiga i Finland deltar årligen i någon av Svenska Yles undersökningar.
Musiksmaken en generationsfråga, poppen förenar
Müller berättar att den färska undersökningen visar att de största skillnaderna i musiksmak finns mellan generationerna.
- Könet eller var man bor inverkar däremot inte på vad man helst lyssnar på, konstaterar Müller.
- Olika former av popmusik rankas högt oberoende av lyssnarens ålder. Över 55-åringarna gav också evergreens och olika sorters visor höga poäng, vilket under 55-åringarna inte gjorde. Bland lyssnarna i åldersgruppen 35-54 år placerade sig rock- och popballader allra högst, tätt följt av 70-talsdisco, som de facto även tilltalade de mognare lyssnarna, sammanfattar Müller resultaten.
Musikutbudet finslipas i de olika programblocken
- Musiksmaksundersökningen visar att vi har utvecklat kanalens musik i rätt riktning. Nu får vi ytterligare verktyg att finslipa utbudet under de olika programblocken, konstaterar Kosunen.
- Trots att Svenska Yle kontinuerligt följer med hur musikvärlden och musiksmaken utvecklas så är det inte vardagsmat med en undersökning av den här omfattningen, berättar Kosunen. Nu kan vi med större säkerhet säga vilken typ av musik vi skall spela då vi vill rikta oss möjligast brett och vilken typ av musik som ska finnas i mera nischade specialprogram.
Ett nytt sätt för Vega att vara aktiv på musikfältet är Vegapriset, vars prisgala är lördagen den 21.9.
- Med det nystiftade Vegapriset vill vi stärka och lyfta den finlandssvenska musiken, berättar Kosunen.
Lyssnarens röst hörs
Svenska Yle har en egen publikrespons, som man kan mejla på adressen svenska@yle.fi eller ringa på numret 09- 14 80 4653. All respons registreras och följs upp kontinuerligt, och åtgärdas vid behov.
- Responsen utgör självfallet en viktig del av det fortlöpande arbetet med att utveckla kanalens musik, berättar Kaj Backman.
Svenska Yle har också en egen webbpanel med hundratals medlemmar. Webbpanelen är öppen för alla som mera systematiskt vill vara med och påverka Svenska Yles innehåll. Det går utmärkt att ansluta sig till webbpanelen via adressen svenska@yle.fi.
- Vi har också en hel del program där lyssnaren själv kan välja och önska musik, t.ex. Låten i mitt liv, Tongåvan och Min musik, berättar Mika Kosunen.
Du kan chatta om Vegas musik med bland andra Mika Kosunen och Radio Vegas musikchef Kjell Ekholm här på Svenska.yle.fi kl. 15.30.