Den senaste tiden har nyheter om samarbetsförhandlingar och uppsägningar haglat tätt i sydvästra Finland. Framtiden ser dyster ut och samtidigt skär man ner på arbets- och näringsbyråernas resurser.
STX, Metso, Nordkalk, sjukvårdsdistriktet, Valmet Automotive och en handfull kommuner är några exempel på arbetsgivare i Egentliga Finland som för tillfället samarbetsförhandlar. I år har hela 300 samarbetsförhandlingar genomförts i landskapet.
Jag skulle vilja säga att vi har en något sånär kall vinter framför oss.
För tillfället ligger arbetslöshetsgraden i Egentliga Finland på närmare 13 procent, vilket är högre än i landet i genomsnitt. Läget ser fortsättningsvis dyster ut och ingen ljusning är i sikte, berättar Kimmo Puolitaival, som är chef för arbets- och näringsbyråerna i Egentliga Finland.
- Det talar naturligtvis om det att en del av företagen har svårigheter och orderstocken har minskat och beställningarna är färre. Framtiden ser på det viset dystert ut. Jag skulle vilja säga att vi har en något sånär kall vinter framför oss.
Samtidigt som antalet arbetslösa ökar och belastningen på arbets- och näringsbyråerna är större än någonsin tidigare får arbets- och näringsbyråerna mindre resurser från staten och arbets- och näringsbyråerna måste minska på sina kostnader. Därför planeras nu en omfattande reform av arbets- och näringsbyråerna i Egentliga Finland där antalet verksamhetsställen minskar från 13 till fyra ställen. Istället för att minska på personalen försöker man spara på utrymmeskostnaderna. En större del av hjälpen kommer också att bli webbaserad.
Det är ett sätt att minska på administrationen och därigenom spara pengar. Puolitaival menar att det för många innebär att det blir lättare att söka efter nytt jobb, eftersom processen kan startas redan hemma framför datorn. Då behöver man inte heller resa långa och dyra vägar för att besöka de allt färre arbets- och näringsbyråerna.
- Vi kommer naturligtvis att satsa resurser på de kundgrupper som verkligen behöver den personliga kontakten.
Antalet arbetslösa stiger och resurserna för att hjälpa dem minskar, kommer ni att klara av att hjälpa alla som behöver hjälp?
- Vi klarar nog av att hjälpa alla, men utmaningen är att samtidigt som arbetsmarknadssituationen är svår finns det färre och färre lediga nya arbetsplatser tillgängliga på marknaden. Då är det naturligtvis svårare och svårare att hitta lösningar för våra kunder. Det innebär att processerna för att finna en lösning kan bli längre, säger Puolitaival.
Läs också: Arbets- och näringsbyråerna försvinner i Åbotrakten