Regeringen har nu enats om strukturpaketet som ska skapa balans i den offentliga ekonomin. Regeringen informerar om besluten cirka klockan 17.30.
Presskonferensen strömmas på Yle Arenan.
Regeringen samlades i eftermiddags för att besluta om strukturpaket som regeringspartiernas ledare förhandlat fram hela veckan. Syftet med paketet är att skapa balans i den offentliga ekonomin. Det är viktigt med tanke bland annat på Finlands kreditvärdighet.
Letandet efter rätta vägen inleddes
Justitieminister Anna-Maja Henriksson var optimistisk inför de avgörande förhandlingarna, då alla regeringens nitton ministrar säger sin åsikt om strukturpaketet. Att de övriga ministrarna har tvingats vänta medan partiledarna konfererar är i bästa fall en lyckad lösning.
- Jag tror att de sex ministrarna har gjort ett gediget förarbete. Min förhoppning är att paketet är väl genomtänkt och vi ännu i dag kan se en helhet som för oss på rätt väg mot framtiden. Jag hoppas att regeringen vågar ta svåra beslut, men inte river upp fungerande helheter, sade Anna-Maja Henriksson på fredagseftermiddagen.
Hittills har ytterst få uppgifter sipprat fram om detaljerna i paketet. Mest har spekulationerna rört de nedskärningar på två miljarder som ska göras i den kommunala ekonomin.
Då handlar det främst om omsorg och skola, eftersom det är där pengarna finns.
Regeringen måste bland annat besluta hur göra med de planerade reformerna, till exempel höjningen av läropliktsåldern till 17 år. Är det möjligt att höjningen gäller enbart ungdomar som hotas av en marginalisering.
Barndagvård, åldringsvård ger pengarna
Särskilt barndagvården och åldringsvården är i skottgluggen då kommunerna ska spara de stora summorna. Det kan ske genom att skära i den service som erbjuds både familjerna och äldre.
För familjerna kunde olika klubbar i till exempel församlingars eller annan regi blir ett alternativ till dagvården. Avgiftsklasserna i dagvården kan ses över, tandvården kunde vara mindre ambitiös. Ambitionsnivån kunde man sänka också inom barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården.
Kommunerna antas kunna spara då de normer som styr personaldimensioneringen och gruppstorlek uppluckras. Normer finns inom till exempel anstaltsvården, familjerådgivningen, uppsökande ungdomsverksamheten, museiverksamheten och den kommunala byggnadsplaneringen och -inspektionen.
Gruppstorleken är nu bestämd då det gäller exempelvis dagvården, familjedagvården och specialstöd inom den grundläggande undervisningen. Och ett förslag kunde också vara att slopa de bestämmelser som gäller personalens kompetens bland annat inom socialarbetet.
Regeringen ska också ta ställning till förslaget att låta Folkpensionsanstalten ta över utbetalningen av utkomststödet.