I fredags presenterade regeringen sitt strukturpaket som innehåller cirka 40 åtgäder för hur kommunerna ska spara pengar.
Pargas stadsdirektör Folke Öhmans första intryck av strukturpaketet är att det är omfattande och att det innehåller många målsättningar och goda avsikter, men förverkligandet ligger långt på kommunerna.
- Det betyder att inbesparingarna inte kommer automatiskt, utan de kräver också kommunala beslut och det kommer inte att vara enkelt, säger Öhman.
Kimitoöns kommundirektör Tom Simola säger att vissa saker i strukturpaketet berör Kimitoön direkt, medan andra saker inte gör det. Paketet innehåller stora frågor, som att byggnadstillsynen blir överkommunal och hur social- och hälsovården ska se ut i kommunerna.
- Social- och hälsovårdsfrågorna är mycket aktuella för hur framtiden ser ut i kommunerna. Där väntar vi väldigt mycket på att regeringen ska komma ut med något om social- och hälsovårdsreformen. Utan den kommer det här inte att gå framåt, säger Simola
Hittills har de varit svårt att genomföra reformer i kommunerna, och Öhman menar att det inte blir något lättare.
- Jag tar bara som exempel den här dejoureringsförordningen som säkert kommer att nästan omöjliggöra dejourverksamhet på lokal nivå och dejoureringen koncentreras till större enheter. Ett annat exempel är det att man ska halvera antalet anstaltplatser inom äldreomsorgen. Vi såg hur svårt det var att minska med några platser redan i Malmkulladebatten i Pargas. Om vi då ytterligare ska minska kraftigt på anstaltplatserna så blir det då ingen enkel sak i kommunerna.
Simola säger att kommunerna måste vara effektivare i framtiden.
- Vi måste bli effektivare för att helt enkelt klara av våra uppgifter i framtiden och det här kräver nog väldigt svåra politiska beslut i kommunerna och det återstår att se hur kommunerna klarar av att fatta dessa beslut.
Förändringarna kommer att märkas i kommuninvånarnas liv om några år.
- Jag tror att kommuninvånarna i framtiden kommer att få förbereda sig på högre avgifter inom vissa kommunal tjänster och kanske på att personalen jobbar på ett annat sätt än tidigare. De kommunala tjänsterna kommer inte att vara lika breda som de varit hittills, säger Simola.
- Svårigheter inom kommunsektorn är förstås det att varje beslut ska fattas i 304 kommunfullmäktige på fastlandet. Det är en ganska lång väg till de här besluten.
Enligt Sandberg har kommunpolitikerna nu ett stort ansvar i att genomföra reformen.
- Det blir svårt och ju flera öppna frågor som staten slänger i luften, desto svårare blir det på lokalplan att försöka tolka de här signalerna och fatta rätt beslut. Då gäller det också att man har en sådan relation till sina kommuninvånare att man kan förklara de svåra besluten.
Läs också:
Strukturpaketet skär dryg miljard i kommunernas utgifter
Lyly: För mycket besparingar i service och utbildning
Regeringens beslut väcker debatt