Det har varit ett tufft år för handeln, men det finns också dem som det går bra för. Röda Korsets återvinningsvaruhus Kontti lockar både kunder och donationer.
Röda korset driver återvinningsvaruhus på tio olika orter i Svenskfinland. I Åbo har Kontti, som kedjan heter, varit verksam i dryga tre år. Både donationerna och kundströmmarna har hela tiden ökat, berättar Pia Saari som är projektchef på Kontti i Åbo.
- Vi säljer ju endast varor som vi fått som donationer, så det har varit glädjande att ta emot användbara kläder, möbler och husgeråd av människor.
- Vi har också märkt att allt fler väljer också att handla hos oss. Det beror säkert delvis på det ekonomiska läget just nu, men det finns också de som gör ett medvetet val att köpa begagnat av etiska skäl.
Användbara varor till ett gott pris
Jämfört med normala varuhus är priserna förmånliga. Största utbudet av varor består av kvinnokläder och accessoarer. Vinterstövlar i läder kostar mellan 10 och 20 euro, handväskorna från tre euro uppåt. Dessutom kan man köpa jeans och kavajer för 5-6 euro, skjortor för 3,50, vinterjackor för under tjugolappen, och inhemska pälsar från 49 euro uppåt.
Också möblerna och husgeråden är mycket billigare än på de vanliga möbelvaruhusen. Matsalsmöblemangen kostar 100 euro, lamporna 10 euro, kaffekoppar och tallrikar en euro. Bokavdelningen är också stor med ett gott urval av populära deckare och andra pocketböcker för under euron styck.
Det flesta kläderna och prylarna som doneras är i gott skick, men ibland måste donerade kläder slängas, berättar Saari. Kontti tar helst emot sådant som människorna själva kunde tänka sig ge vidare till en vän. Följer man den tumregeln, brukar kläderna allmänt vara i tillräckligt gott skick för att sälja vidare.
- Vi har inget tvätteri här, så endast rena och hela kläder och varor kan tas emot.
Inkomsterna från försäljningen används för att finansiera Röda Korsets verksamhet inom lokalavdelningarna och utvecklingen av Kontti-varuhuskedjan. Dessutom går en fjärdedel av inkomsterna till Röda korsets katastroffond.
Pia Saari
Pia Saari, Kontti i Åbo, 29.12.2014
Bild: Yle/Annika Holmbom
Sysselsätter också många långtidsarbetslösa
En viktig del av verksamheten är också att sysselsätta långtidsarbetslösa. För tillfället har varuhuset i Åbo fyra heltidsanställda. Utöver de jobbar ca trettio personer med olika uppgifter på varuhuset.
Årligen anställs cirka sextio långtidsarbetslösa personer i olika åldrar, med olika bakgrund och arbetserfarenhet.
- Det behövs många händer för att sorterna varor, stryka kläder, prissätta och så klart också inom kundtjänsten.
Rekryteringen sköts i samarbete med den lokala Arbets- och näringsbyrån. Platserna är eftertraktade.
Framtiden ser alltså ljus ut på Kontti, och Pia Saari tror att återvinningsvaruhusen kommer att bli allt viktigare i framtiden. Priserna är konkurrenskraftiga och produkterna håller en hög standard.
- Till skillnad från andra varuhus har vi inte märkt av den ekonomiska nedgången, snarare tvärtom. Vi kan konkurrera med förmånliga priser och dessutom ligger återvinning i tiden.
Kontti-varuhus finns bland annat i Björneborg, Rovaniemi, Tammerfors och Vanda. I mars öppnar Kontti-kedjan sitt elfte varuhus i Esbo.
Återvinningsvaruhuset Kontti i Åbo
Röda Korset driver 10 återvinningsvaruhus på olika håll i landet. Kontti i Åbo har funnits i dryga tre år.