Åbo stad betalar årligen ca 12,6 miljoner euro i böter till Folkpensionsanstalten för att man inte klarar av att erbjuda sina långtidsarbetslösa sysselsättning. En förhållandevis liten satsning skulle minska summan drastiskt, tror man på de arbetslösas förening.
Sedan 2006 har kommunerna varit tvungna att betala hälften av arbetslöshetsunderstödet till FPA ifall man inte förmår erbjuda jobb, utbildning eller annan sysselsättande verksamhet åt sina långtidsarbetslösa. Om man sköter sig, står FPA för hela slanten. För att klassas som långtidsarbetslös ska en person ha varit arbetslös i minst 500 dagar.
Medan många mindre kommuner gjort väl ifrån sig och ordnat tillräckligt med aktiviteter, har flera stora städer betalat enorma böter. Bland dem Åbo, som ifjol betalade ca 12,6 miljoner euro – det vill säga nästan 70 euro per invånare – för sina i dagsläget redan nästan 3500 långtidsarbetslösa.
– Det är alltför mycket. Det är ju inte ett straff för att man har långtidsarbetslösa, utan en påminnelse om att man tagit dåligt hand om långtidsarbetslösheten. Aktiva åtgärder skulle genast minska på summan. Det är där skon klämmer.
Det säger Harri Laaksonen som är viceordförande på Turun Seudun TST (f.d. Turun Seudun Työttömät) som erbjuder en rad olika verksamheter och stödfunktioner för arbetslösa. De har även ett femtiotal anställda med hjälp av lönestöd, som staten betalar ut för att underlätta anställning.
”Vad tänker beslutsfattarna?”
Taina Suomela är en av dem som jobbar på TST.
– Jag började i måndags och det känns väldigt fint att jag fick den chansen. Jag är inte någon som trivs så bra ensam hemma och jag rörde mig redan tidigare mycket här.
– Det skulle överlag vara bättre om människor gjorde nånting av värde och hade klara rutiner istället för att bara stanna hemma. Då finns alltid en risk för depressioner och andra problem. Jag tycker det är alla städers skyldighet att försöka hjälpa de här människorna, säger Suomela.
Om man tog hand om arbetslösa bättre och undvek till exempel depressioner och alkoholproblem, skulle också social- och hälsovårdskostnaderna minska, påminner Harri Laaksonen och menar att de som får jobb på TST är rena pengar i stadens kassa.
– Det kanske skulle löna sig att satsa ett par miljoner för att istället få tolv miljoner tillbaka. Det låter ganska vettigt i mina öron. Man kan fundera vad beslutsfattarna riktigt tänker då de inte sköter om den här saken. Det är samma sak från år till år, säger Laaksonen.
Också bland annat arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) har sagt att det skulle bli billigare för både kommunerna och samhället att utnyttja lönestöd eller arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte.
Kommunernas ansvar växer
Jaana Malén, kanslichef som ansvarar för de här frågorna på Åbo stads sysselsättningsenhet, påminner om att allt inte är så simpelt som det låter. De arbetslösa väntar inte uppradade på hyllor redo att plockas ner, utan det finns en massa olika behov och långtidsarbetslösa kan ibland vara svårflörtade tillbaka in i arbetslivet.
Hon medger att Åbo inte varit klassens bästa elev när det gäller tacklingen av långtidsarbetslöshet, men inte heller den sämsta. Bötessumman har ändå stigit stadigt i Åbo i och med ökningen i antalet arbetslösa. Från 2012 steg summan ifjol med mer än två miljoner euro.
– Massuppsägningarna har varit ett hårt slag och det skapas inte direkt några nya arbetsplatser – tvärtom. Och typen av tillgängliga jobb ändrar hela tiden, en som har jobbat på samma firma i 20 år kanske inte längre hittar arbete som motsvarar den erfarenheten man har, säger Malén.
– Men jag har jobbat med det här i många herrans år och vårt serviceutbud är idag ett helt annat än för tio år sedan. Mycket har hänt på den fronten. Men det finns inte hur mycket som helst till exempel lönestött arbete i stadens regi att erbjuda, taket kommer emot.
Jaana Malén berättar att den enorma bötessumma Åbo i dagsläget betalar till och med kan komma att fördubblas i och med att lagen förnyas. Ingen vet exakt hur fördelningen – som idag som sagt är 50-50 mellan kommunen och FPA – kommer att se ut nästa år.
– Kommunernas ansvar kommer att växa, det är det enda som är klart, berättar Malén. Om det större ansvaret sedan är en bra eller dålig sak kan diskuteras men utan ökade resurser för kommunerna blir det till ingenting. Vi har ett intressant år framför oss.
Läs också: Många utan arbete i Egentliga Finland
Läs också: Långtidsarbetslösa dyra för kommuner
Läs mera om Turun Seudun TST:s verksamhet här