Det finns brister i systemet som används att kontrollera vilka mediciner en häst har fått under sitt liv. Det här kan leda till att hästar skickas till slakt trots att de fått mediciner som gör att hästens kött inte är lämpligt som livsmedel.
Sonja Leskinen har utvecklat ett system som bättre kontrollerar hästarnas medicinska historia och som ska göra det svårare att förfalska information.
– Problemet är att då hästarna byter ägare till exempel så kommer inte nödvändigtvis deras medicinska historia med. Endast om de har fått någon medicin som leder till slaktförbud så måste det stå i deras pass. Men jag vet att med lite pengar kan de få veterinären att inte skriva det. För det är starka mediciner som ges om hästen inte får slaktas och det kan göra det svårare att få hästen såld, säger Leskinen.
I Norden har hästens ägare skyldighet att bokföra hästens medicinska historia och att också ge över uppgifterna till nästa ägare om de säljer hästen. Men i många andra länder i Europa har man inte någon sådan här skyldighet och eftersom allt skrivs i ett papperspass är informationen också lätt att förfalska.
Leskinen tar som exempel ett fall i Frankrike ifjol där man struntade i reglerna och slaktade hästar som hade slaktförbud.
– De här hästarna hade varit försöksdjur som man hade testat till exempel rabies på. Hästarna hade slaktats ändå och köttet hade blandats ut med nötkött. Som tur anmälde någon dem så de blev fast för det, men man undrar nog hur många som gör så här men aldrig blir fast, säger Leskinen.
En lösning på det här är att utveckla ett elektroniskt system där endast veterinärer kan skriva in och ändra information om mediciner och i vilka länder hästen har varit. Eftersom även eventuella korrigeringar eller ändringar skulle märkas i databasen skulle det inte vara lika lätt att förfalska uppgifter.
– Om en veterinär skriver in till exempel en vaccinering eller något annat finns det också information om vem som har gjort vad. Det gör det lättare att gå tillbaka och kontrollera vem som har gjort vad efteråt.
En elektronisk databas skulle också underlätta för hästen att delta i tävlingar i länder som till exempel Kina där man har strikta krav på kontroller före hästar få komma in i landet. Hästägare och tävlingsarrangörer kunde ta del av informationen och om hästen testar positivt för doping kunde man också kolla vad den fått som kan vara orsaken till det och vem som har gett hästen det preparatet.
Sonja Leskinen arbetar nu vidare med att få systemet att tas i bruk i praktiken.
Sonja Leskinen disputerar i dag (fredag 24.1) om stödsystem för medicinsk uppföljning i hästindustri vid institutionen för Informationsteknologi vid Åbo Akademi.