Efter beslutet om att förkorta jourens öppettider i början av förra året har jouren vid hälsocentralen i Pargas haft öppet fram till klockan 20 på kvällen och under veckoslut från klockan 10 till 18.
Nu är frågan om jourens framtid igen aktuell och på torsdag ska nämnden fatta beslut om att ytterligare nedskärningar i jourverksamheten i Pargas. Enligt förslaget ska Pargas hälsovårdscentral i fortsättningen endast ha jour klockan 8-16 på vardagar. Kvällar och helger är det samjouren i Åbo som gäller.
Flytt av jouren innebär mer resurser för hälsocentralen
Samjouren i Åbo har fått kritik bland annat för långa köer och för att personalen inte kan tala svenska och många Pargasbor är oroliga för vilken service de kommer att få i framtiden. Men ledande överläkare Katariina Korhonen menar att flytten av jouren höjer kvaliteten eftersom Pargasjouren till exempel varken har laboratorium eller röntgen. Enligt Korhonen betyder förslaget också att det kommer att bli lättare för Pargasborna att få både tid till läkare och sjukskötare i framtiden om jouren flyttar till Åbo.
- Det skulle betyda att vi kan utveckla vår verksamhet och flytta resurser från veckoslutet till vardagarna. Det betyder att invånarna i Pargas lättare få tid till både läkare och sjukskötare och att servicen blir bättre, säger Korhonen
Vårdchef Ann-Helen Saarinen håller med om att det skulle betyda mycket för hälsovårdcentralen i Pargas om man kunde frigöra resurserna från kvälls- och veckoslutsjouren till vardagarna men hon lyfter också fram vad flytten skulle innebära för Pargasborna.
- Det mest avgörande från kundens sida är att om man far in till Åbo får man hela vården på en gång medan om man kommer till oss under veckoslut eller kvällar är det nästan alltid så att man måste komma tillbaka följande morgon igen. Det blir dubbla besök och det har stor betydelse för de som bor ute i skärgården eller periferin, säger Saarinen.
”Samjouren måste få tid att anpassa sig”
När det gäller kritiken att personalen vid samjouren i Åbo inte kan svenska tar Saarinen upp att situationen inte heller är så bra i Pargas.
- Jag måste medge att våra veckoslutsläkare inte heller kan tala svenska alla gången. Så det argumentet faller det. Behovet av samjouren har också varierat mycket under året då olika kommuner börjar använda deras tjänster och de måste få tid att anpassa sig, säger Saarinen.
Enligt Korhonen har också situationen i Åbo blivit bättre när det gäller service på svenska.
- Sjukvårdsdistriktet har jobbat mycket med de problem som funnits med det svenska språket. Alla avdelningar har nu en ansvarsperson för svenskan. Det ska bara bli bättre och bättre, säger Korhonen
Social- och hälsovårdsnämnden kommer att behandla förslaget på sitt möte på torsdag.