Vaginamonologerna baserar sig på intervjuer där 200 kvinnor berättar om sina sexuella erfarenheter såväl de positiva som de negativa. Den amerikanska dramatikern och feministen Eve Ensler har skrivit om intervjuerna till en monolog föreställning som framförs av skådespelare och kända kvinnor. I årets föreställning i Åbo framför Åbo Akademis förvaltningsdirektör Ulla Achrén och skådespelaren Jonna Nyman sina texter på svenska. Övriga medverkande är Susanna Haavisto, Eila Halonen, Sina Kujansuu, Hülya Hissu Kytö, Saara Malila, Raija-Liisa Seilo, Kirsi Tarvainen, Alina Tomnikov samt Oona Ylönen. I år går intäkterna i Åbo till Åbo skyddshem för att stöda barnen vid förföljelse vid skilsmässa. Vaginamonologerna visas på Åbo stadsteater på Alla hjärtans dag, den 14 februari kl. 19. Nästa år framförs Vaginamonologerna på Åbo svenska teater.Fakta om Vaginamonologerna
Då ena föräldern börjar förfölja den andra upplever ofta barnet en stor otrygghet. Men nu vill Åbo skyddshem underlätta barnens situation genom att utveckla ett skyddspass med viktig information.
- Skyddspasset eller skyddskortet är ett kort som barnen kan ha i skolväskan där det står viktiga telefonnummer till polis och skyddshem och även numret till en trygg person som barnet kan ringa om förföljaren till exempel dyker upp vid skolan, säger Oona Ylönen, som är verksamhetsledare för Åbo skyddshem.
Skyddspasset och dess innehåll planeras tillsammans med barnet och den ena föräldern och tanken är att de första skyddspassen ska tas i bruk i april i år.
Skyddspassen möjliga tack vare V-day
Utvecklingen av skyddspassen är möjlig tack vare att välgörenhetsevenemanget V-Day skänker 90 procent av intäkterna för årets Vaginamonologer i Åbo till Åbo skyddshem. Bakom V-day i Åbo står Åbo stadsteater, Slottsteatern och Åbo Svenska Teater.
- Jag är jätteglad att man kan bidra på det här viset. Vår välgörenhetstillställning startade som en engångsföreteelse men så märkte vi att det passar bra in i vår verksamhet och nu ordnar vi det för femte gången, säger ÅST:s teaterchef Dick Holmström.
Från början av det här året räknas förföljelse som ett brott i Finland och det tycker Ylönen att är ett steg i rätt riktning, då visar man att ett sådant här beteende inte är okej. Förföljelse är kriminaliserat i åtta EU-länder.
- Många gånger kan det vara svårt att veta var gränsen går för förföljelse. Men då handlingarna eller terrorn från den tidigare partner sker regelbundet och upplevs som ångestfylld och skrämmande kan det vara dags att fundera över om det här är normalt. Det kan till exempel hjälpa att diskutera saken med en professionell eller en god vän, säger Ylönen.
Förföljelse är vanligare än man tror mellan 12 och 16 procent av kvinnor och mellan 4 och 7 procent av männen har under någon period av sitt liv drabbats av förföljelse. Men mörkertalet tros vara stort.
- En utmaning då det är den tidigare partnern som förföljer är att denne känner personen mycket väl. Den vet var personen arbetar, känner de anhöriga och vet personens svaga punkter. Det här gör att den som blir förföljd är mycket utsatt. Många gånger har det också förekommit våld i parrelationen tidigare, vilket ökar oron, säger Ylönen.
Förföljelsen efter en skilsmässa varar ofta upp till två år efter att förhållandet tagit slut och kan leda till till ångest, allvarliga depressioner och sömnproblem hos offret.