Sirkkala skola i Åbo startade inför detta läsår en ökad satsning på läsning. Läsningen är grunden till all undervisning, menar rektor Elise Kurtén – samtidigt som barnen sprudlar av läsglädje.
De i många undersökningar dokumenterade dalande läskunskapssiffrorna hos finländska barn skapar oro i skolor runtom landet. Man har också skridit till åtgärder, bland annat inledde Sirkkala skola i höstas en ökad satsning på läsning.
Man har samlat in pengar genom läsning under Röda korsets bokmånad, deltagit i Hem och Skolas läsnatt, ställt fram bokvagnar i alla skolhus för att underlätta utlåningen, och nu ska man ställa i ordning med läshörnor- och tält dit barnen kan krypa in med en bok under armen. För att nämna några exempel.
– Läsning är alltid aktuellt och det viktiga är att det här inte bara blir ett projekt, utan att det genomsyrar allt och är djupt inrotat i all vår verksamhet. Läsning är grunden till allt, betonar rektor Elise Kurtén.
”Böcker för mig till en annan värld”
Och barnen Yle Åboland träffar har definitivt inget emot läsning. Nikita Hindersson, Arne Linna, Freja Wallin och Victor Ånäs, som alla går på 5B, är ivriga läsare.
– Om vi pratar serietidningar så läser jag så mycket. Jag har över hundra Kalle Ankor plus sju pärmar hemma. Jag läser alltid. Alltid, alltid, alltid, berättar Victor.
Victor läser framför allt för att lära sig nya ord, medan klasskamraten Nikita i första hand söker avkoppling.
– Jag läser mest äventyrsböcker, både hemma och i skolan. Jag tycker det är jätteskönt att läsa, jag underhåller mig nog mest, säger Nikita.
– Varför jag läser? fortsätter Arne. Det är säkert för att det drar mig till en värld som jag sen lämnar när jag stänger boken.
Alla tre föredrar böcker i pappersform, medan Freja främst läser saker via smarttelefonen.
Visa exempel hemma
Elise Kurtén säger att barnens läskunskaper starkt hänger samman med jobbet man gör i skolorna, men ett tungt ansvar vilar också på föräldrarna.
– Klart det vi gör här är jätte, jätteviktigt, men man kan tydligt se att en viss teknik rasar under sommaren. Precis på samma sätt som du går på gym och tränar musklerna måste man också träna på läsning. Det är A och O, säger Kurtén.
Hon menar att föräldrar kan fortsätta läsa högt för barnen över hela lågstadieåldern, eller varför inte läsa vartannat kapitel eller sida, och emellanåt stanna och diskutera vad man egentligen läst. Det kan bli sköna gemensamma stunder, säger Kurtén, och betonar också vikten av förebilder i hemmet.
– Det är väl tidsbristen som ofta sätter stopp. Man springer på jättemånga olika hobbyer och har kanske inte så mycket tid för läsning. ”Jag hann inte”, får vi väldigt ofta höra. Jag hann inte.