Studerande får nedbantad hälsovård och hyran på studentbostäder stiger. Det här kan bli följderna av regeringens beslut om sparåtgärder som den slog fast på torsdagen.
I regeringens plan för de offentliga finanserna ingår att man drar in hyresbidrag till Studenternas hälsovårdsstiftelse och till de bostadsstiftelser som erbjuder studentbostäder. Staten sparar 5,9 miljoner euro årligen på den åtgärden.
En tiondel bort från hälsovården
Studenternas hälsovårdsstiftelse upprätthåller hälsostationer för studerande på 14 studieorter i landet, bland annat i Helsingfors, Åbo och Vasa. Verkställande direktör Jukka Männistö uppger för Yle att uteblivet hyresbidrag innebär att intäkterna minskar med en tiondel och att följden blir betydande förändringar i studenthälsovårdens utbud av tjänster.
- Onekligen skulle det här innebära anpassningsåtgärder hos oss, säger Männistö.
Enligt honom motsvarar inkomstbortfallet en personalminskning med nästan 70 årsverken. Studenthälsan har i dag omkring 600 anställda. Tjänsterna utnyttjas av cirka 135 000 studenter.
Hyresvärden överraskad
Vid Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS bedömer man att det uteblivna hyresbidraget kommer att höja hyrorna på studentbostäderna. Hur mycket det kan bli vet man inte i dag.
- Det här kommer som en överraskning för oss, vi har inte förberett oss på det här överhuvudtaget, säger verkställande direktör Heikki Valkjärvi till Yle.
Finlands studentkårers förbund kritiserar regeringens beslut att dra in hyresstödet till studentbostadsstiftelserna och studenthälsan. Där framhåller man att de studerande kommer att få sämre hälsovård och att hyresnivån redan nu är hög på studieorterna.
Också inom Helsingfors universitets studentkår är man kritisk.
- Vi är besvikna och hoppas att beslutet kan lindras. Det får större följder för studenternas vardag än vad besparingen är värd, säger Mats Ittonen i studentkårens styrelse.
Han framhåller att sparåtgärderna kan få följder som går stick i stäv med strävandena att förkorta studietiden.
- En välmående studerande blir snabbare klar än en sjuklig. Om hyrorna stiger börjar fler jobba vid sidan av studierna, säger Mats Ittonen.
Stödmånaderna blir färre
Regeringen har också fattat beslut om en begränsning som gäller studiestödet. Från och med augusti får man inte längre studiestöd för en andra högskoleutbildning, om den är på samma nivå som den första.
Däremot får man anväda studiestödsmånader som blivit över efter första högskoleexamen.
Hittills har man fått 70 studiestödsmånader totalt, oberoende av hur många examen det handlat om.
Regeringen har beräknat att det här sparar två miljoner euro år 2015 och upp till elva miljoner euro år 2018.