Utredningen kring den förödande branden i Pansio i Åbo fortsätter.
Den senaste utredningen visar att ytterdörrarna i huset brann sönder i en snabbare takt än vad de borde. Enligt dagens säkerhetsföreskrifter ska ytterdörren hålla elden borta i 30 minuter. Ytterdörrarna i Pansiohuset brann ändå sönder i en snabbare takt.
- Det här var en exceptionell brand. Det är ovanligt att dörren inte håller branden borta. Därför är olycksutredningen viktig. Det konstaterar Knut Lehtinen, ledande brandinspektör vid Egentliga Finlands räddningsverk.
Räddningsverket kan inte kräva nya dörrar
Ytterdörrarna i Pansiohuset är i sig inte exceptionella. I en del äldre hus finns det ytterdörrar som inte uppfyller dagens säkerhetskrav.
- De hus som byggdes för 100 år sedan hade andra säkerhetskrav än de vi har i dag. Hur länge dörrarna klarar av en brand beror helt på dörren, konstaterar Lehtinen.
- En tung och tät trädörr är jättebra och det tar länge innan den brinner sönder. Men om det är en lättare dörr som dessutom är lite skev så då är det en helt annan sak.
Räddningsverket kan inte tvinga husbolag att byta lägenhetsdörrar som inte uppfyller dagens kriterier.
- Det som vi kan göra är att informera husbolag och invånare om det här problemet. I vissa fall kan vi också uppmana invånare att byta ut ytterdörren. Vi kan ändå inte kräva att fastighetsägarna gör det här. Dörrarna har ändå godkänts enligt de säkerhetskrav som fanns då när huset byggdes, säger Lehtinen.
Viktigt att ytterdörren är tät
Enligt Lehtinen håller alla dörrar elden borta under en viss tid. Det finns ändå saker som man kan göra för att öka brandsäkerheten i lägenheten.
- Man ska kolla att dörren är tät och att det inte drar från trapphuset. Vid behov ska man också byta ut tätningen. Det lönar sig att granska dörren och kolla att den inte är sned. Om dörren är mycket sned så lönar det sig att byta ut den. Brandvarnaren ska också vara i skick, påminner Lehtinen.
Om det börjar brinna i trappuppgången eller i en annan lägenhet så ska man stanna inne i den egna lägenheten.
- Man kan lägga en våt trasa runt ytterdörren och i postluckan, det håller röken borta. Så ska man ringa till nödcentralen eller ropa från fönstret eller balkongen så att brandkåren vet att någon är inne i lägenheten, säger Lehtinen.
Läs också:
Dörrarna i Pansiohuset höll inte måttet