Bildtext: Nyåbobor: Arton Ibrahimi (FC Nations United), Anne Forsell (ÅIFK), Roda Hassan (Gröna), Alas Ali (Centern), Volkan Isik (ÅIFK) och Selman El-baset (ÅIFK).
Årets nyåbobo och årets mångkulturella handling har utsetts i Åbo. Utmärkelserna gick till invandrarledamöter i Åbo stadsfullmäktige och fotboll som integrerare. Det är nionde gången som priserna delas ut.
De tre invandrarledamöterna i Åbo stadsfullmäktige Roda Hassan, Alas Ali och Mohammad Azizi valdes gemensamt till årets nyåbobo.
Roda Hassan (Gröna) blev för 14 år sedan finländsk medborgare, och samma år gick hon med i politiken. Hon är intresserad av samhället och hon ville påverka. Det var och är svårt för en muslimsk kvinna att få sin röst hörd, men genom sitt exempel har Hassan märkt att hon kunnat påverka inställningen både i Finland och i arabländer.
Alas Ali (Centern) kom i misstag till Finland för han skulle egentligen till Sverige. Men han trivdes och aktiverade sig på en mängd olika håll, särskilt i frivilligarbete. Enligt honom är anpassningen (kotouttaminen) en sak som för honom är en del av vardagen, arbetet med att bli en del av samhället. Och när är man fullt hemmastadd, frågar Ali.
Mohammad Azizi (Saml.) vill påminna om att invandrare är en möjlighet och inte ett hot. Det är allas vår uppgift att arbeta för tolerans och jämlikhet.
Fotbollen är årets mångkulturella handling
Till årets mångkulturella handling utsågs fotboll för sin integrerande roll bland barn, ungdomar och vuxna, med Åbo IFK P-01 samt det mångkulturella idrottssällskapet FC Nations United som exempel.
I fotbollslaget Åbo IFK-P 01 spelar 53 pojkar från nio olika länder. På plan talas bland annat svenska, finska, turkiska, somaliska och arabiska som modersmål. Trettonåringarna Volkan Isik och Selman El-baset talar knappt någon svenska alls, men de snappar upp ord lite här och där, tack vare alla språk som talas. Cirka en tredjedel i laget har svenska som modermål, en tredjedel finska, och en tredjedel har invandrarbakgrund.
Pojkarna i det mångkulturella laget talar FC Nations United har verkat i över 40 år i Åbo och i de olika lagen spelar både invandrare och finländare. Dessutom fungerar många spelare som tränare och handledare i fotbollsklubbar för barn och ungdomar som ordnas av Åbo stads idrottscentral.
Hülya "Hissu" Kytö belönades med livsverkspris
Hülya "Hissu" Kytö belönas för sitt långvariga livsverk. Kutö har redan i årtionden utfört ett värdefullt arbete bland invandrarna i Åbo. Hon har grundat Internationella träffpunkten i Åbo och startat föreningen Daisy Ladies. Kytö står också bakom idén om festen för dem som fått finskt medborgarskap och kampanjerna årets nyåbobo och årets mångkulturella handling. Festen ordnades för första gången år 2004 och var den första i sitt slag i Finland.
Utmärkelserna delas ut vid en fest för nya medborgare 16.4
Utmärkelserna delas ut onsdagen 16.4.2014 vid en fest för nya finska medborgare som ordnas på Brandkårshuset i Åbo. Festen ordnas redan för 11 gången i Åbo. I år är det första gången festen ordnas gemensamt för de cirka 500 nya finländska medborgare i Åboregionens kommuner; Åbo, Reso, Rusko, S:t Karins, Lundo, Masku, Virmo och Nousis.