Tidigare i veckan framkom det uppgifter om att drygt 20 000 finländare bor olagligt i sina fritidsbostäder. På Fritidsboendes förbund vill man nu luckra upp bestämmelserna för att göra skillnaden mellan fritids- och permanent boende mindre.
- Vi måste hitta nya lösningar i framtiden inom till exempel beskattningen som suddar ut gränsen mellan fritidsboende och permanent boende, säger förbundets ordförande Pentti Heikkurinen.
Enligt markanvändnings- och bygglagen behövs det bygglov om man ändrar på hur byggnaden används. Det gäller till exempel om man vill göra en fritidsbostad till en permanent bostad.
Pargas - en av Finlands stugtätaste kommuner
I Pargas, som är en av Finlands stugtätaste kommuner, tar byggnadsinspektionen årligen emot mellan fem och tio ansökningar om att göra fritidsbostaden till en permanent bostad.
Staden välkomnar gärna nya invånare men att luckra upp bestämmelserna skulle också innebära flera praktiska problem, säger byggnadsinspektör Kenneth Koskinen.
- I en stad som Pargas med många skär och holmar skulle det bli väldigt dyrt. Om man tänker att varje familj skulle har rätt att bosätta sig på vilken liten holme som helst och därmed kunna kräva skoltransporter och samma service som alla andra.
Hittills har myndigheterna ansett att en person som endast äger en fritidsbostad i en kommun inte kan vara skriven i kommunen, oberoende av hur många månader om året personen i fråga bor i fritidshuset.
En del kommuner och föreningar har lobbat för att ändra på bestämmelserna men regeringen har hittills inte gått med på kraven. I februari ansåg regeringen att det inte finns behov att ändra på lagstiftningen som skulle göra det lättare att mantalsskriva sig i fritidsbostaden.
24 000 finländare bor olagligt
Enligt tidningen Savon Sanomat tidigare i veckan bor så många som 24 000 finländare olagligt på sin sommarstuga utan behövliga tillstånd.
Kommunen har ändå rätt att ingripa med vite mot dem som bor olovligt på stugan. Senast hände det i Kangasala, där ett par som bodde på stugan fick flyttorder med hot om vite på 1 600 euro.
Heikkurinen hoppas nu på förändring som leder till att det ska vara möjligt att vara inskriven i två kommuner samtidigt. Det kunde vara möjligt genom att till exempel kommunerna delar på skatteintäkterna.
SS: Allt fler bor året om i fritidsbostad
Inget behov att ändra på reglerna om mantalsskrivning
Wallin: Val av hemkommun borde förenklas