Redan under det första studieåret startar studenterna andelslag. Andelslagen ordnar exempelvis evenemang och samarbetar med föreningar och företag. Studenterna sköter bokföringen och kan också få inkomster från andelslaget. Företagsamheten ska vara en naturlig del av undervisningen.
- Nu var det ju spännande och svårt i början, då vi inte visste så mycket. Men nu när vi har kommit igång så tycker jag att det är ett roligt sätt att studera. Man kan tjäna pengar medan man studerar, säger Robin Sjölund som studerar företagsekonomi.
Enligt Sjölund är det en risk att starta eget och det är en orsak till att många högskolestuderande inte blir egenföretagare.
- Det är ganska svårt att starta från noll, säger Sjölund.
Ett problem också på annat håll
Novia samarbetar också med europeiska högskolor i Slovenien, Kroatien och Portugal. Med hjälp av ett gemensamt projekt ska man hitta nya sätt att sporra studenter att bli egenföretagare.
- I Kroatien och Slovenien är det inte så vanligt att starta mindre företag. Därför kommer de gärna hit för att lära sig av vår modell, säger Helena Nordström, lektor i företagsekonomi vid Novia.
Enligt Nordström uppmuntrar man också studenterna att åka på utbyte. Det är också ett sätt att se nya möjligheter.
"Tanken om ett eget företag ska inte vara främmande"
Det nya sättet att undervisa företagsekonomi har varit i bruk i cirka fem år. Ännu är det svårt att veta om undervisningsmetoden har lett till fler företagare.
- Hittills har jag hört om två företag som har grundats efter examen. Jag tycker att vi är på plus. Det är klart att det tar flera år innan vi kan se om det här sättet att undervisa fungerar, säger Nordström.
Nordström tror på undervisningsmetoden, då arbetsmarknaden ändras.
- Det kommer inte att finnas samma typ av jobb i framtiden. Därför ska tanken om ett eget företag inte vara främmande, fortsätter Nordström.
Viljan finns- men steget är stort
En färsk avhandling vid Novia visar att 70 procent av tradenomerna vid Novia vill starta eget.
Viljan finns, men det är ändå ett stort steg att ta. Det säger Robin Sjölund och Lina Hollsten, som också studerar företagsekonomi.
- Jag vet inte om jag vill starta eget. Jag jobbar hellre på ett större bolag. Utbildningen ger ändå rätt verktyg då man lär sig att leda, säger Hollsten. Hon får medhåll av Sjölund.
- Jag vill inte starta eget. Men man vet ju förstås inte vad som händer i framtiden, säger Sjölund.
Läs också:
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/04/02/aa-endast-nagra-procent-utexaminerade-grundar-eget
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/04/07/boost-turku-hjalper-studerande-att-bli-foretagare