Antalet klagomål gällande barnskyddet fortsätter att öka i Sydvästra Finland. I fjol tog Sydvästra Finlands regionförvaltningsverk emot 48 klagomål totalt och i år är man redan nu uppe i samma siffra.
I hela landet har antalet klagomål och övervakningsärenden totalt inom socialvården ökat med 60% under de senaste tre åren.
Orsakerna till att klagomålen på regionens barnskydd har ökat är många men en orsak kan enligt socialombudsman Julia Kuokkanen vara att tragiska fall som behandlats i offentligheten, gjort mänskor mer alerta än tidigare.
- Mänskor funderar på hur det gått till i deras fall och att har de fått rätt slags service, förklarar Kuokkanen.
Julia Kuokkanen är svenskspråkiga socialombudsman vid företaget Merikratos som både Pargas och Kimitoön anlitar.
Maktlöshet
Oro och maktlöshet kan också ligga bakom det ökande antalet klagomål.
Samma oro och känsla av maktlöshet kan också driva mänskor att ta kontakt med media för hjälp.
En mamma skriver till Svenska YLE om hur hennes före detta make misshandlade de gemensamma barnen men, trots mammans barnskyddsanmälningar, får fortsätta träffa barnen utan övervakning. När ett av barnen visade symptom på självdestruktivt beteende var mamman tvungen att ta kontakt med den kommunala socialbyrån för att få hjälp.
Det hela resulterade i att barnet omhändertogs medan resten av familjen, med undantag av pappan, granskas och döms, berättar mamman.
Till Svenska YLE skriver mamman att media är hennes sista utväg. Enligt socialombudsmannen berättar det något om hur stort behov mänskor har av att på riktigt bli hörda och oberoende av vem som har rätt eller fel, få berätta hur de ser på saken.
Ovanligt med kundenkäter inom socialen
Få kommuner följer systematiskt upp hur socialvårdens klienter upplever den hjälp de får.
Inom många andra sektorer görs det regelbundna klientförfrågningar men inom socialsektorn är det fortfarande rätt ovanligt.
Lilian Nordell som är socialchef i Kimitoöns kommun säger att feedbacken från kunderna varierar. Till exempel då det gäller familjer och barn är socialmyndigheterna ibland tvungna att ingripa på ett sätt som föräldrarna inte gillar.
Enligt Nordell får socialarbetarna ändå också många gånger tack för sitt arbete. Både direkt och indirekt.
Inom Kimitoöns socialenhet planeras som bäst en kundförfrågan för att ta reda på hur klienterna upplever socialservicen. Exakt när förfrågningen görs är oklart men sannolikt först något tag nästa år.
När det gått snett
Upplever man att bemötandet eller besluten som fattats inom den kommunala socialomsorgen är orättvisa eller fel, kan man vända sig till kommunens socialombudsman.
Socialombudsmannens uppgift är att stöda klienten, ge råd, försöka få svar på sådant som klienten funderar på och om det behövs hjälpa klienten besvära sig eller göra en anmärkning.
I Åboland är det företaget Merikratos som sköter socialombudsmannens uppgifter. Telefonnummer till socialombudsmannen finns på kommunernas webbplatser.