1. Fästinglarvernas värddjur är sorkar och möss. Ta katten till hjälp eller sätt ut fällor. Varje fångad sork eller mus är ett värddjur mindre för larverna.Vad kan man göra själv? - Margaretha Gustafssons tips för att skapa en fästingfri zon
2. Håll hundar och katter fästingfria
3. Klipp gräsmattan kort. Fästingar behöver fukt och torkar lätt i kort gräs.
4. Gör en fästingcheck varje kväll.
Det är nygrundade föreningen Pro Korpo som ordnar mötet. På plats är bland annat parasitolog Margaretha Gustafsson och hon har många idéer för hur man kan minska antalet fästingar. Till exempel vill hon att myndigheterna ska öka jakten på rådjur.
- Ju färre rådjur desto färre fästingar, säger Gustafsson och hänvisar bland annat till en studie av professor Thomas Jaenson vid Uppsala Universitet.
Enligt Jaenson ligger rådjur bakom 40 procent av alla fall av TBE och borrelia i Sverige.
2000 fästingar per rådjur
Rådjur är ett av de viktigaste värddjuren för vuxna fästingar. Ett enda rådjur kan ha upp emot 2000 fästingar per sommar. Om man tänker på att en fästinghona lägger 2000 ägg är det ganska lätt att förstå vilken stor spridare av fästingar rådjur är, säger Gustafsson
Viltplanerare Jörgen Hermansson på Finland viltcentral bekräftar att det finns mycket hjortdjur i regionen just nu men han är tveksam till att ökad jakt är lösningen på fästingproblemen.
- Jakt är ett mycket komplext system. Det är många faktorer som styr hur mycket man kan jaga. Att på bred front skjuta ner till exempel vitsvanshjortar tycker jag är en förhastad slutsats, säger Hermansson.
Hermansson påminner också om att det inte finns licens för rådjur och att intresset för att skjuta rådjur är stort.
Giftspridare kan stoppa fästingspridare
Ett alternativ till att öka jakten skulle enligt Margaretha Gustafsson vara att gå in för så kallade 4-poster foderautomater med giftet permetrin.
- Giftet fastnar på rådjurens hals och dödar alla fästingar rådjuret bär på.
Gustafsson berättar att man till exempel i USA har testat metoden med stor framgång. Enligt en artikel om foderautomaterna i Forskning & Framsteg från 2013 har man på vissa håll i USA lyckats minska antalet fritt levande fästingar med uppåt 95 procent.
Lokalt, till exempel på campingar eller i byar, kunde man ha stor nytta av en foderautomat, säger Gustafsson.
På Finlands viltcentral är man mer skeptisk. Utfodringen bör ske på sommaren då fästingarna är aktivast och viltplanerare Jörgen Hermansson tror att rådjuren då hellre äter gräs än foder.
- På sommaren när det är varmt är djuren inte intresserade av foderautomater. På vintern kunde det fungera. Då samlas de vid foderautomaterna. Men då finns inga fästingar. Ett annat problem är att även om giftet från vintern höll i sig till sommaren så fäller rådjuren sin päls på våren, säger Hermansson.
Margaretha Gustafsson är ändå optimistisk och tror att man med tiden ska lyckad stoppa fästingarnas framfart. Men då krävs att alla drar sitt strå till stacken.
- Eftersom fästingens larver använder sorkar och möss som värddjur borde var och en se till att lägga ut fällor på sin gård för att få bort dem. Jägarna borde jaga rådjur i högre utsträckning och så borde vi testa foderautomaterna. Det kommer att ta tid men tillsammans kan vi lyckas, säger Gustafsson.
Träffen hålls i Skärgårdscentrum Korpoström i kväll klockan 19. Förutom Gustavsson finns också amanuens Ritva Penttinen vid Åbo Universitet på plats för att berätta om senaste inom fästingforskningen.