Två miljoner euro mer varje år. Så mycket hoppas Åbo stad kunna håva in i ökade fastighetsskatteinkomster redan nästa år. Och minst lika mycket under åren därpå.
Det ska ske genom en grundlig genomgång av både privata och offentliga fastigheter i staden. Man hoppas hitta fastigheter som av olika orsaker inte registrerats hos skatteverket och därför undgått fastighetsskatten. Eller fastigheter som beskattats enligt ett alltför lågt så kallat beskattningsvärde.
- Ett typiskt exempel kunde vara ett frontmannahus som renoverats, kanske i flera omgångar. Om det gjorts utan att ägaren ansökt om bygglov, så är det ett klart fall för skatteverket. Det kan också handla om fastigheter som används för fel ändamål, affärslokaler som används för boende eller tvärtom. Sådant som man låtit bli att meddela skatteförvaltningen, säger Åbo stads ekonomidirektör Jukka Laiho.
Laiho har lett arbetet med att sammanställa stadens omfattande sparprogram, som efter vissa ändringar godkändes av stadsfullmäktige förra veckan. Målet är att spara in över 25 miljoner nästa år. Att få in två miljoner mer i årliga fastighetsskatteinkomster är en viktig del av ekvationen.
Hur ska ni få Åbobor och Åboföretag att betala två miljoner euro mer i fastighetsskatt nästa år?
- Vi har sett exempel på andra kommuner där kommunens fastighetsskatteintäkter ökat. Där har man lyckats uppdatera fastigheternas skatteuppgifter och ökat skatteintäkterna till kommunen. Nu ska vi i Åbo se över situationen och hoppas det ska ge klirr i stadskassan, säger Laiho.
Vilka kommuner syftar du på?
- Det vill jag inte gå in på. Det handlar om interna uppgifter.
Hur många kommuner handlar det om?
- Det vill jag inte heller säga. Minst en i alla fall.
Fastighetsskatten bygger på att fastighetsägaren själv uppger relevant information till skatteverket. Hur ska Åbo stad i praktiken se till att det sker?
- Mycket handlar om fältarbete. Man besöker byggnader och gör relevanta mätningar. Vi har information i stadens datasystem som visar var man till exempel underlåtit att göra en bygglovsansökan.
"Märkliga siffror"
Inom staden får Laihos kalkyler ett skeptiskt bemötande. Direktör Reima Ojala vid stadens byggnadsinspektion höjer på ögonbrynen och skakar på huvudet.
- Jag vet inte varifrån de här siffrorna kommer. Det låter konstigt, säger Ojala.
Stadens byggnadsinspektion gjorde en liknande genomgång av stadens fastigheter i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Syftet var detsamma som nu, det vill säga att uppdatera fastighetsskatteuppgifterna, berättar Ojala. Det projektet avslutades av stadens centralledning. Ojala känner inte till orsaken.
- Men då hann vi gå igenom skatteuppgifterna för alla viktiga byggnader och fastigheter i staden. Jag vet faktiskt inte hur man plötsligt ska kunna spara så här stora pengar genom att starta en nytt projekt, säger Ojala.
Så vad grundar sig sparprogrammets mål på två miljoner mer i årliga fastighetsskatteintäkter till Åbo stad på?
- Det måste du fråga centralledningen. Vi inom byggnadssektionen deltog aldrig i beredningen av sparpaketet.
Ekonomidirektör Jukka Laiho har en annan syn på hur saken framskridit.
- Byggnadsinspektionen deltog nog i beredningen.
Enligt byggnadsinspektionen gjorde man en liknande fastighetsgranskning redan vid millennieskiftet, som sedan lades ner. Stämmer det, Jukka Laiho?
- Jag har hört om saken, jo. Och känner inte till orsakerna till att man då upphörde med granskningen.
Är det fortfarande realistiskt att anta att man får in minst två miljoner euro år i extra skatteintäkter nästa år?
- Knappast ännu nästa år. Skatteförvaltningens tidtabell sätter stopp för det målet, i så fall borde nya uppgifter komma in till skatteverket redan i år.
Men i sparprogrammet för 2015 som fullmäktige godkänt står det att två miljoner årligen ska fås in i nya intäkter, redan från och med nästa år?
- Summan i beredningen bygger långt på den årliga inkomstpotentialen. Två miljoner kommer nog inte ännu nästa år. Det är ett slags uppskattning av den långsiktiga inkomstpotentialen, som kanske blir verklighet 2016.
Rubriken har förkortats och artikeln modifierats 1.9.2014 kl 10:20