Närvaro på sociala medier ska föra polisen närmare den vanliga människan – och det har lyckats. Det tycker åtminstone ett par av Åbopolisens följare på Instagram, där alla uppdateringar också skrivs på svenska.
Det var i februari polisen i Åbo inledde en satsning på den mobila fotodelningsapplikationen Instagram, där man nu i ett drygt halvår delat bilder från polisvardagen. Tiotals poliser bidrar med foton, som kan föreställa allt från polishundvalpar till blåstest, och från polishästar till nattliga vyer över Aura å.
Det här gör man för att komma närmare människorna. Man svarar på frågor och kommentarer, tar emot önskemål och berättar om polisarbetet. Åbopolisen är den enda hela polisinrättningen i Finland som har ett Instagramkonto, därtill sköter enskilda poliser i Lojo och Helsingfors samma funktion. Men i Åbo är man i en klass för sig med i dagsläget över 1600 följare.
– Närvaro på sociala medier är viktigt för att vi ska kunna vara pålitliga och lätta att närma sig. Människor lär känna polisen, vi får information och vet vad människor önskar sig av oss, säger kriminalöverinspektör Jukka Mäkilähde som är mannen bakom Åbos satsning på Instagram.
– Det här är ett sätt att göra polisarbetet, att vara i kontakt med människor, upplysa dem och lyssna på dem. I polisens nationella vision står det att polisen ska vara yrkeskunnig, tjänstvillig, pålitlig, samarbetsorienterad och välorganiserad – och det vill vi också vara här. Kryddat med ett sinne för humor. Men man får inte skämta på någon annans bekostnad, bara om sig själv.
”Tummen upp för svenskan”
Enligt Jukka Mäkilähde har man fått mycket positiv respons för aktiviteten på Instagram – inte minst från svenskspråkiga eftersom alla inlägg skrivs på både finska och svenska. Det här uppskattar två av följarna, Hanna Holmberg och Karin Holmström.
– Jag har så många gånger råkat ut för att jag inte fått prata mitt modersmål när det gällt polisen, om det sedan varit blåstest eller något annat, det brukar alltid gå på finska. Därför är det absolut värt att ge tummen upp för svenskan, säger Holmberg.
– Jag är jätteglad över det, fortsätter Holmström. Jag blev riktigt till mig när jag såg det att jag kände att jag måste skriva att oj, jess, ni skriver på svenska! Även om den som skriver kanske inte alltid är jättebra på svenska försöker man, och det är som en bekräftelse på att polisen också finns där för oss svenskspråkiga.
Ger en bredare bild av vardagen
Även överlag gillar Karin Holmström och Hanna Holmberg vad de sett av Åbopolisen på Instagram. Holmström berättar att det har varit väldigt intressant att följa med deras jobb som hon tidigare inte hade någon inblick i.
– Då man bara följer med det på basis av notiser i tidningen tror man att det är bara rattfyllon och slagsmål, men dom laddar upp bilder på mycket annat också. Som polishundarna som ofta är väldigt söta, och fina nattbilder när de kör omkring och antagligen inte har så mycket att göra. Det avdramatiserar det hela på något sätt.
– Och så ser man lite vad det händer på orten också. Bilderna är ju inte bara från Åbo centrum utan också andra ställen, så man märker att ajaa, det finns brottslingar där också. I synnerhet när det dyker upp bilder från Pargas, därifrån jag är hemma, är det extra intressant, för själv ser jag nästan aldrig poliser där, säger Holmström.
Holmberg har överraskats positivt av Åbopolisens aktivitet och hade till exempel aldrig förväntat sig att de så snabbt svarar på hennes kommentar. Hon gillar genomgående polisens närvaro på sociala medier.
– Jag tycker det är super. Ju mer dom syns och ju mer vi människor vet om dom, desto bättre. Jag tror att folk överlag har en väldig skräck för polisen, men det behöver ju inte alltid vara så, dom är ju också människor, säger Holmberg.
Här hittar du Åbopolisens konto på Instagram.
De har även ett konto på Facebook med namnet Lounais-Suomen poliisilaitos och på Twitter med namnet TurunPoliisi.