Axxell Brusaby behöver en aktiv studerandekårsverksamhet. Det säger enhetschef Tomas Björkroth som hoppas att särskilt skolans ungdomsstuderande vill vara med.
Skolan har tidigare haft bland annat kioskförsäljning, det har ordnats gemensamma utflykter, julfester och andra evenemang, men av olika orsaker har aktiviteten under de senaste åren sinat.
- Dels har vi inte haft någon från personalen som har stött och lett den här typen av verksamhet tillräckligt aktivt och kanske inte heller studerandena inte är lika intresserade som tidigare av allmännyttig verksamhet? funderar Björkroth.
Kårverksamhet välkomnas av ungdomarna
I Lyan, som är rummet där studerande samlas på fritiden, träffar jag bland annat Robin Tallroth, Patrik Saari och Henna Paul. De kommer från olika delar av Svenskfinland och hästskötsel, lantbruk och djur vid Brusaby.
Överlag tycker de att en studerandekår låter bra. Hur många som vill eller orkar aktivera sig är ändå svårt att veta. Patrik Saari, som studerar tredje året djur, är inte övertygad om att ungdomarna orkar organisera sig.
Henna Paul som studerar tredje året hästskötsel tror inte heller att hon skulle ha tid att engagera sig medan Robin Tallroth som studerar första året lantbruk kan tänka sig att vara med. Tallroth efterlyser mera fritidsaktiviteter.
- För mycket fritid blir tråkigt i längden. Att få komma ut och umgås skulle vara bra!
Ny fritidsledare från och med i höst
I vintras sade fritidsledare Patrik Mattsson upp sig och med undantag av en kort period var skolan utan fritidsledare hela våren.
Från och med i höst är det i alla fall Kimitobon Niklas Lindberg som fungerar som fritidsledare på skolan. Han beskriver ungdomarna som aktiva och diskuterande. De kommer med önskemål och redan nu finns det tankar på vad man kunde göra tillsammans i höst.
- Lite idrott kommer vi att börja med och intresse för att jobba lite på kvällarna verkar också finnas, så det ska vi försöka fixa!
Lindberg tror att en organiserad kårverksamhet är bra med tanke på framtiden.
- Ungdomarna får känna att de kan påverka beslut och aktiviteter och lär sig grunderna för hur samhället fungerar.
Skolan behöver ett diskussionsforum
Förutom för att arrangera meningsfull sysselsättning på fritiden behövs en studerandekår också för att kommunikationen mellan studerande och personal ska löpa smidigare.
I en uppmärksammad tidningsartikel i Åbo Underrättelser (19/5/2014) riktade en grupp studerande kraftig kritik mot skolan, undervisningen och internatet. Och i en insändare i samma tidning kritiserade anonyma studerande nyligen skolans regler.
- Jag har inget emot åsikter och insändare, det är helt okej. Men jag hoppas definitivt att en organiserad studerandekårsverksamhet skulle skapa ett nytt forum för diskussioner där saker och ting skulle kunna lyftas fram i en positiv utvecklingsanda innan de växer och blir stora spöken, säger enhetschef Tomas Björkroth.