Elspeth Randelin har jobbat flera år på Åland som skolbibliotekarie och med barn och böcker för att öka läslusten bland barn. Sedan augusti jobbar hon dessutom som ambassadör för att främja läslusten på Åland. På måndagen besökte hon Åbo för att inspirera lärarna vid Sirkkala och Cygnaeus skola.
Elspeth Randelin utgår från läsprojektet på Ytternäs skola i Mariehamn, där hon jobbar, som kallas livslångt läsande. Det viktigaste är att lära barnen förstå hur viktigt det är att ha en bok på gång hela tiden trots att man kanske tar lite paus under vissa livsskeden.
- Barnen ska förstå att man alltid har en plats på läståget som man hoppar på vid vissa tider i livet och det viktigaste är att barnen ska läsa hela livet.
Randelin säger att läsandet är viktigt för att utveckla empati och förståelse för andra människor. Man ökar också sitt ordförråd och har möjlighet att prata och förstå på en helt annan nivå. Det finns ingen universalmedicin för att få barn att hoppa på läståget. Det viktigaste är läsande förebilder, speciellt för pojkar.
- Pojkarna måste förstå att det är okej att vara en man och gilla att läsa en bok. Problemet är att barn sällan ser vuxna läsa för nöjes skull. Om föräldrarna läser är det efter att barnen lagt sig, så det ser de inte. Och män läser väldigt sällan offentligt.
När Elspeth Randelin föreläser och inspirerar lärare till att öka läslusten bland barnen framför hon att lärarna är med i ett lag. Det är inte enbart lärarna som har ansvar att fixa barnen läslust och läsintresse, utan det finns många vuxna i barnens läsliv.
- Alla ska dra sitt strå till stacken och då gäller det att man öppnar kanalen mellan hemmet och skolan för att diskutera böcker och för att ha koll att det högläses hemma. .
Enligt Randelin har föräldrarna ett ansvar för att högläsa hemma. Hon säger att det är det absolut viktigaste för att väcka läsintresset hos barnen.
- Högläsningen har minskat otroligt mycket, vi har inte tid
Det räcker inte med att lyssna på sagor från ljudböcker eller liknande. Barnen behöver också alla samtal och närhet som hör till högläsningsstunderna.
Lärarna behöver inspiration
För lärarna som Elspeth Randelin föreläser för är det viktigt att få inspiration för hur man kan jobba med barnens läslust, berättar Elise Kurtén, rektor för Sirkkala skola.
- I ett yrke där man hela tiden måste ge och ge och ge är det väldigt bra att emellan åt få någonting. Vi behöver input och inspiration. Vi försöker uppmuntra barn att läsa, vi försöker uppmuntra hemmen till att finnas där och läsa med barnen och läsa själv och vara förebilder på det sättet, säger Kurtén.
I fjol jobbade Sirkkala skola med ett medvetet läslyft med en verksamhet som genomsyrade allt i skolan.
- Då fokuserade vi mer mängden och tekniken. Läs, läs, läs mycket och olika sorters litteratur. I år tar vi mer fasta på läsförståelsen.
Elise Kurtén fick många konkreta tips för att öka läsintresset då hon besökte Ytternäs skola i Mariehamn där Elspeth Randelin jobbar.
- Tillsammans med vår skolbibliotekarie har vi redan börjat förverkliga en del idéer, att ha böckerna lättillgängliga till exempel. Vi måste också gång på gång stanna upp och fundera om vi ger läsningen tillräckligt med utrymme i vår undervisning och gör vi det lättillgängligt för barnen att få böcker, säger Kurtén.