Vid årsskiftet ska den nya Braheskolan i Åbo stå klar. Arbetet framskrider enligt tidtabell och den 19.12 kommer byggnaden att överlåtas till staden.
- Allt har gått smidigt, säger byggnadsingenjör Timo Vahila, som leder bygget.
- Vi har haft tillräckligt med tid för jobbet och tillräckligt med tid för att låta utrymmet torka. Så vi borde åtminstone inte ha några fuktproblem i byggnaden.
Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning i Åbo, är mycket nöjd med hur skolan kommer att se ut.
- Vi har gjort planeringen tillsammans med arkitekterna och har också lyckats beakta pedagogiskt viktiga aspekter i utformandet av skolan.
Exempelvis är skolan bättre utformad för eftermiddagsverksamhet. Många utrymmen har därför lämnats öppna, med möjlighet att använda dem på flera olikas sätt.
Administreras från Cygnaeus skola
Men det behövs mer än bara ett fysiskt skolhus för att få verksamheten att komma igång. Också administrationen och själva skolverksamheten måste planeras noggrant.
Administrativt kommer skolans första och andra klasser att höra till Cygnaeus skola och Nicke Wulff kommer också att vara rektor för lärarna på skolan, berättar Kjellman.
- För småbarnsfostrans del kommer det att finnas en föreståndare på skolan, men eftersom det inte kommer att finnas nya administrativa vakanser för Braheskolans del, så måste man fördela det på de personresurser som vi har, tillägger Kjellman.
- Just nu funderar vi också på hur matservicen ska ske. Det här gäller också vaktmästartjänsterna och eftisverksamheten. Ska det skötas privat eller av staden och alla avtal kring det.
Stort planeringsarbete krävs för att få allt att gå ihop!
Praktiska planeringen sköts för dagisverksamhetens del av daghemsföreståndare Sinikka Sihvo-Viemerö och för skolans del av klasslärare Charlotta Häggblom, som ska jobba på skolan då den tas i bruk.
Bägge två är mycket nöjda med hur skolan börjar ta form och håller nu på att koordinera verksamheten i utrymmena.
- Dagis- och skolbarnen ska dela på matsal, gemensamma utrymmen i byggnaden och skolgården. Då gäller det att få det att fungera för 180 barn och deras lärare, berättar Sinikka Sihvo-Viemerö.
Vid årsskiftet flyttas möblerna in och dagis- och förskolebarnen börjar i skolan efter sportlovet. De barn som går ut förskolan i vår inleder sedan i höst i årskurs ett i Braheskolan.