Många som jobbar inom äldreomsorgen har problem med ryggen och nacken. Därför lönar det sig att satsa på ergonomin, visar en doktorsavhandling vid Åbo universitet.
Olika former av belastningsskador var orsaken till närmare hälften av alla sjukskrivningar inom äldreomsorgen vid Åbo stad i fjol. Därför är det viktigt att satsa på ergonomin inom äldreomsorgen.
- Min avhandling visar att det lönar sig att satsa på hjälpredskap och utbildning inom äldreomsorgen. Då ökar välmåendet bland de anställda, konstaterar Kristiina Hellstén som disputerar på fredag. Hon har själv jobbat med chefsuppgifter inom äldreomsorgen i Åbo i flera år.
Ergonomin borde också vara en naturlig del av närvårdarutbildningen.
- Tyvärr är det så att många lärare inte har kunskap om de här sakerna, säger Hellstén.
"Känns i ryggen om man inte gör på rätt sätt"
Arbetet på ett äldreboende är fysiskt tungt. Många klienter behöver hjälp med vardagssysslor såsom att stiga upp, tvätta och klä på sig.
- Det känns i ryggen om jag inte använder mig av olika hjälpredskap i mitt jobb. Då märker man hur viktigt det är att satsa på ergonomin. Det säger närvårdaren Minna Hellstén, som jobbar på Linhagens äldreboende i Åbo.
Ergonomin kan förbättras på olika sätt. Hjälpredskap gör det lättare att lyfta och flytta på klienterna och det sparar på ryggen. Duschutrymmena ska vara rymliga för också där behövs olika hjälpredskap.
Mekaniska sängar som kan sänkas och lyftas är också viktiga. Då behöver vårdaren inte böja sig eller stå i en obekväm ställning. Klienterna kan också kläs redan i sängen och då behöver vårdaren inte gå på knä för att dra på sockorna. Det är också viktigt att lära sig hur man ska lyfta och hjälpa till så att man inte skadar sig.
Svårt att ändra på invanda rutiner
Det är viktigt att cheferna förstår hur viktigt det är att satsa på ergonomin. Men samtidigt behövs också en attitydförändring bland vårdarna, säger Kristiina Hellstén.
- Ofta finns redskapen och utbildningen. Men trots det används de sedan inte i det dagliga arbetet, fortsätter Hellstén.
Det finns också närvårdare inom Åbo stad som har utbildat sig inom ergonomi. Meningen är att de sprider ordet till sina kolleger. En av de som lär ut andra är närvårdaren Jenni Tutti.
- Jag tycker att det är jättefint att de här sakerna diskuteras, konstaterar Tutti.
Samtidigt medger hon att det ibland är svårt för en del vårdare att tänka om, då man gjort saker på ett visst sätt i många år.
- Man måste vara snäll mot sig själv. Det kan ta tid att lära sig nya sätt, säger Tutti.