Medan föräldrarna samlar in namn för att behålla skolorna i Våno och Sunnanberg finns bland politikerna ett starkt stöd för att slå ihop periferiskolorna i Pargas.
Det handlar om periferiskolornas i Pargas framtid. Ska Skräbböle, Våno och Sunnanberg skolor få fortsätta som tidigare eller ska de tre skolorna slås ihop till Skräbböle? Föräldrarna vid de berörda skolorna har tagit upp kampen mot en sammanslagning och i nuläget har över 400 personer skrivit på för att få behålla Sunnanberg skola medan Våno skola samlat drygt 330 namn. Aktiva föräldrar vid de båda skolornas Hem och Skolaföreningar har också lämnat in utlåtande till stadsstyrelsen mot en sammanslagning.
770 000 euro mindre för bildningssektorn
En orsak till att skolnätet nu utreds är att de ekonomiska utsikterna för staden avsevärt försämrats. På grund av statsandelsreformen kan Pargas stad förlora upp emot 4 miljoner euro per år när reformens effekter slår fullt ut. Enligt utbildningschef Ulrika Lundberg är det omöjligt att det här inte får konsekvenser för bildningssektorn. Som det ser ut nu kommer verksamhetsbidraget inom bildningssektorn i Pargas sjunka med 770 000 euro nästa år. Det kommer att påverka både den finska och svenska utbildningen samt dagvård och förskoleundervisning.
- Tyvärr är vi tvungna att ta till drastiska åtgärder. Gör vi inte förändringar i skolstrukturen sätter det större press på andra inbesparingar, säger Lundberg
- Ifall inbesparingarna inte kommer från förändringar inom skolstrukturen måste vi hitta dem i själva verksamheten. Vi kommer undan med mindre ingrepp i verksamheten om vi gör strukturella förändringar, säger Lundberg.
Genom att samla skolorna till större enheter kunde staden göra inbesparingar främst då det gäller personalkostnader. Att slå ihop alla tre skolor skulle spara 172 000 euro i personalkostnader. Men att slå samman skolor kostar också pengar och Skräbböle skola som redan nu är fylld till bristningsgränsen skulle kräva en utbyggnad. Räknar man bort de utgifterna kunde staden totalt spara drygt 75 000 euro på att slå ihop periferiskolorna.
Till saken hör också att alla tre skolor är i behov av någon form av reparationer eller tillbyggnader så även om allt fortsatte som tidigare är investeringar nödvändiga.
Svenska sektionen stöder en sammanslagning
På grund av reparationsbehovet finns det bland de förtroendevalda ett starkt stöd för en sammanslagning trots att föräldrarna flaggat för att behålla skolorna. I början av veckan gick bildningsnämndens svenska sektion enhälligt in för att en sammanslagning av Våno skola med Skräbböle skola. Dessutom öppnade sektionen för att Skräbböle skola kunde byggas ut med tanke på att Sunnanbergs skola i framtiden ska ha en plats i byggnaden.
Bildningsnämnden tog också ställning till utredningen den här veckan. Fem ledamöter röstade för att alla tre periferiskolor skulle slås ihop medan fem var emot. Till sista var det ordförande Maria Lindell-Luukkonens (SDP) nejröst som avgjorde.
- Det här visar att det bland våra förtroendevalda finns ett starkt stöd för någon form av förändrig i skolstrukturen, säger Lundberg.
Det är upp till fullmäktige att fatta beslut i frågan men enligt utbildningschefen väger nämndens och sektionens utlåtande tungt.
- Det är de som ansvarar för undervisningsverksamheten och det är de som är insatta i hur verksamheten fungerar så visst har deras utlåtande en tyngd, säger Lundberg.
Den som har åsikter om skolutredningen kan fram till den 10 oktober skicka in kommentarer till Pargas stadsstyrelse. Styrelsen behandlar frågan på sitt möte den 20 oktober och den 11 november är det upp till fullmäktige att fatta beslut. Då ska fullmäktige också ta ställning till om högstadiet i Nagu ska flytta till Korpo eller inte.
Skolfrågan delade bildningsnämnden
"Inbesparingarna en stor utmaning"
Föräldrar kämpar för Sunnanbergs skola
Artikeln är uppdaterad 10:33. Tidigare stod det i underrubriken att föräldrarna samlar in namn för att behålla skolorna i Våno och Skräbböle då det är för skolorna i Våno och Sunnanberg som föräldrarna samlat in namn.