Vindkraftsprojekt är aktuella i de flesta kommuner i Egentliga Finland och diskussionen om var möllor kan byggas går het.
Enligt planerare Aleksis Klap vid Egentliga Finlands förbund borde kommunerna i första hand beakta bullernivåer i stället för att diskutera avstånd, annars blir det inga vindkraftverk.
- Vindkraftverk av olika tillverkare avger olika mängd buller. Miljön runtomkring och höjdskillnader i landskapet inverkar också på hur bullret sprids. Avstånd är inte allt, säger Klap.
I samband med att planerna för Gräsböle vindkraftspark remitterades till tekniska nämnden på Kimitoön krävde Fri Samverkan ett minimiavstånd på 1,5 kilometer till närmaste hus. Om man kategoriskt krävde ett avstånd på 1,5 kilometer eller mer skulle följderna vara omfattande. (Se bilderna.)
- Då skulle man i praktiken inte kunna bygga vindkraftverk alls i Egentliga Finland, säger Klap.
Minsterierna är oense
I ett uttalande i juli i fjol rekommenderade tjänstemän vid social- och hälsovårdsministeriet att avståndet mellan mölla och hus ska vara 2 kilometer. Den rekommendationen ger Klap inte mycket för.
- Olika rekommendationer kan inte utgöra grunden för hur man bygger, speciellt inte då ministerierna har olika åsikt. I vårt arbete följer vi Finlands lag och det är vår utgångspunkt i allt vi gör, säger Klap.
Inom oktober månad ska en efterlängtad förordning om vilka gränsvärden som gäller för vindraftsbuller bli färdig.
- Då får vi äntligen klarhet i bullerfrågan, anser Klap.
Salo har tre nya vindmöllor
Just nu görs planer för både enskilda möllor och för större vindparker runt omkring i landskapet. Men planeringsprocessen är olika långt gången i kommunerna.
Nyligen restes tre vindmöllor i Salo på området Märynummi norr om Halikko. Vindmöllorna skymtar bakom trädtopparna om man blickar norrut från motorvägen i Halikkotrakten.
Läs också: Vindpark i Gräsböle fick back