Pargas stad bad invånarna tycka till om planerna för skolnätet. De flesta sa nej till både en flytt av Naguhögstadiet och en sammanslagning av periferiskolorna i Pargas. Styrelsen i sin tur röstade ja.
I början av veckan beslöt stadsstyrelsen i Pargas att godkänna förslaget att eleverna i årskurs 7-9 vid Kyrkbackens skola i Nagu i framtiden ska gå i skola i Skärgårdshavets skola i Korpo. Styrelsen röstade också för en sammanslagning av periferiskolorna Våno, Sunnanberg och Skräbböle i Pargas.
Besvikelse bland de som lämnat in åsikter
Ett av utlåtandena har lämnats in av föräldrar vid Sunnanbergs Hem och Skola. De argumenterar mot en indragning bland annat eftersom skolan har en stabil elevprognos och för att de anser att en indragning skulle få negativa konsekvenser för inflyttningen till orten.
- Jag är själv inflyttad och det är via skolan vi knutit våra kontakter till närsamhället. Utan skolan vet jag inte hur det skulle ha gått, säger föräldern Jörgen Hermansson
Trots det stora motståndet valde styrelsen tidigare i veckan att gå in för en sammanslagning av de tre periferiskolorna vilket skulle betyda att eleverna i Våno och Sunnaberg från och med hösten 2016 går i skola i Skräbböle. Styrelsen röstade också för en flytt av Naguhögstadiet vilket innebär att eleverna i årskurs 7-9 i framtiden får ta färjan över till Korpo. Bland de som lämnat in åsikter är besvikelsen stor.
- Vi framförde att staden borde göra en analys av vilken samhällspåverkan en indragning för med sig men tydligen är det bara pengarna som styr. Det känns inte alls bra och vi är givetvis väldigt besvikna, säger Hermansson.
Ekonomin avgör
- Allas åsikter kan inte beaktas och när det gäller frågor som berör många måste vi se till allmänhetens bästa. Vi har en ekonomiskt utmanande situation och måste oberoende sänka undervisningens kvalitet. Utan de här strukturella förändringarna kommer kvaliteten ytterligare att sänkas och det är en farlig väg vi inte vill gå in på, säger Holmberg.
Genom att slå ihop alla tre periferiskolor kan staden spara 172 000 euro i personalkostnader. Men att slå ihop skolorna kostar också pengar och Skräbböle som redan är fylld till bristningsgränsen måste byggas ut. Det betyder att staden totalt kan spara drygt 75 000 euro på att slå ihop skolorna. Enligt Holmberg påverkades också beslutet gällande periferiskolorna av att alla tre skolhus är i behov av någon form av renovering. Det betyder att det skulle kosta staden 168 000 euro att fortsätta som tidigare och behålla alla skolor.
En flytt av högstadiet i Nagu skulle ge staden en inbesparing på cirka 140 000 euro. En flytt innebär dock dyrare skolskjutsar men trots det skulle inbesparingen vara över 100 000 euro.
Det är alltså ekonomin som avgör. Men varför väljer staden då att fråga invånarna vad de tycker om deras åsikter ändå inte kan beaktas?
- Vi bad om utlåtanden eftersom vi ville försäkra oss om att alla har haft möjlighet att säga sin åsikt. Vi ville också försäkra oss om att det inte fanns någon infallsvinkel vi missat. Men många av de åsikter som kom in var likadana och bekanta sedan tidigare, säger Holmberg.
Styrelsen: flytta Naguhögstadiet och slå ihop periferiskolorna