Det finns en stor oro bland lantbrukare i Finland. Spannmålspriserna är ”bedrövliga” och dessutom skjuts stödutbetalningar upp. Men man orkar ändå tro på en ljusare morgondag.
Över hundra lantbrukare från hela Egentliga Finland hade samlat på Westankärr gård i Kimito på onsdagen för att höra det senaste inom näringen. Höjdpunkten var jord- och skogsbruksminister Petteri Orpos (Saml) besök på eftermiddagen.
Men också innan det hann lantbrukarna gå igenom dagsläget – och särskilt nöjda är minerna inte då Claus Blomberg och Christer Jägerskiöld, två unga lantbrukare från Kimitoön, diskuterar situationen.
– Det skulle kunna vara betydligt bättre. Världsmarknadspriset på spannmål och annat har varit väldigt lågt och när mycket också förnyas i stödprocesserna har det varit mycket oro bland lantbrukarna, vad det ska bli och vart allting är på väg, säger Jägerskiöld.
– Spannmålsläget är nog nästan bedrövligt, det kan bara fara uppåt, tillägger Blomberg. Och att stöden ska pantas ser jag som ett jättestort problem för många. Läget är nog svårt.
"Gropen blir bara djupare"
Det var Landsbygdsverket som i höstas gick ut med att utbetalningar av stöd för 2015 försenas till följande år, vilket innebär ett enormt inkomstbortfall för jordbrukarna.
– Många har redan nu svårt att betala sina räntor, det är stora lån på många gårdar. Åtminstone borde man få skjuta upp också betalningen av amorteringar till banken, men nya räntor kommer det ju på det också, så gropen blir bara djupare, säger Blomberg.
Petteri Orpo menar att renhet är Finlands trumf.
Petteri Orpo är jord- och skogsbruksminister
Bild: Yle
Det blir ändå inte riktigt lika illa som Landsbygdsverket ursprungligen meddelade. Petteri Orpo berättar att ministeriet jobbade hårt för att få till en förbättring – och lyckades.
– Vi fick ner summan från 400 miljoner till ungefär hälften. Problemet löstes så bra det bara kunde lösas under de nya stödprogrammen, säger Orpo till Svenska Yle.
Christer Jägerskiöld tog med glädje emot beskedet om att det stora raset undveks.
– Det är synd att det går på det viset när vissa EU-länder inte sköter sig samtidigt som man minskar personal. Som tur ändrade det lite, för det första budet var faktiskt eländigt. Nu blev man helt positivt inställd trots att det fortfarande är sämre än det borde vara.
Världens renaste jord, vatten och luft
Det Christer Jägerskiöld och Claus Blomberg främst väntade sig av Orpos besök var att ministern skulle ingjuta framtidstro i lantbrukarna. Att han skulle visa att han har en bra inställning och tror på dem.
Och Petteri Orpo var noga med att poängtera att han litar på en ljusare morgondag.
– Lantbruket har en framtid i Finland. Nu är läget svårt, lönsamheten är väldigt låg, vi har krisen i Ryssland, de låga världsmarknadspriserna och höga produktionskostnaderna, men här finns alla möjligheter att klara sig, betonar Orpo.
Detta trots att jordbruksinkomsterna i landet sjönk med över 20 procent förra året – mest i hela EU. Om man tar bort pälsnäringen ur ekvationen landar siffran på cirka nio procent, vilket fortfarande är under medeltalet.
– Vi måste göra allting för att få lönsamheten bättre och se till att odlarna får tillräcklig lön för sitt arbete. Och det ska gå, intygar Orpo. Vi har världens renaste jord, vatten och luft – och kunskapen att producera ren mat, som man behöver allt mer ute i världen.
Över hundra lantbrukare hade samlats på Westankärr gård i Kimito för att bland annat höra Petteri Orpo tala.
Petteri Orpo pratar på lantbrukarträff på Westankärr gård i Kimito.
Bild: Yle/Janne Isaksson
”Vi bönder är sega”
Christer Jägerskiöld menar att lantbrukarna delvis också själva måste se sig i spegeln. Medelåldern bland finländska jordbrukare är jämförelsevis hög.
– Det kan leda till att vi inte är lika snabba på att reagera på förändrade tider. Man borde förnya sig men många kanske lever kvar i att "såhär har det alltid gjorts, så såhär ska det göras också nu", säger Jägerskiöld.
Överlag ser ändå både Jägerskiöld och Claus Blomberg med tillförsikt på framtiden. De betonar att man måste ha en bred och mångsidig verksamhet, vara företagsam och aktiv, ta egna initiativ och skapa egna nischer.
– Nog tror jag på framtiden, priserna har bara en väg och alla behöver vi äta. Jag har lite växt upp med det och är nästan hjärntvättad till att tro på framtiden, för jag kan inte se något annat för min del, säger Blomberg.
– Jag tycker det alltid har klagats på att tiderna är dåliga, inte har det skett något positivt om vi tittar bakåt 20 år, säger Jägerskiöld. Vi är nog sega vi bönder, vi har alltid funnits här och kommer säkert alltid att finnas.
Läs också: Jordbrukare träffas i Kimito