Snön som knarrar under skorna är ett säkert tecken efter en rejäl köldknäpp - det börjar bli tryggt att ta sig ut på isen. Driften att ta sig ut är stark för pimpelfiskarna, både den direkta kontakten med fisken via linan och det fina vinterlandskapet bidrar, säger Mikael Sarelin i Pargas.
För många är de första nedböjda gubbarna vid vasskanten ett tecken på att isen börjar hålla. Många är ändå för ivriga att ta sig ut - och går ner sig.
De två första pimpelfiskarna omkom redan i Lojo i år. Hälften av alla som går ner sig i isarna på vintern är pimpelfiskare.
Attityder svåra att påverka
Sarelin säger att attityder bland äldre pimplare är svåra att påverka. Lyssna på intervjun med Sarelin, strax före köldknäppen intill!
- De gör som de alltid brukar göra, säger han. Skyddsutrustningen kostar flera hundra euro och alla är inte färdiga att satsa så mycket. Ändå tycker jag det är en billig livförsäkring, säger Sarelin.
Se fiskeriföretagare, vd Kalle Lindholm förevisa den viktigaste utrustningen i videoklippet!
Hälften av de drunknade är pimpelfiskare
- Ungefär 400 000 personer rör sig på pimpelisarna totalt, uppskattar fiskerikonsulenten Marcus Wikström vid Fritidsfiskarnas centralorganisation.
Sim- och livräddningsförbundet registrerade 27 drunkningsolyckor i fjol och enligt Wikström uppskattas omkring hälften vara pimpelfiskare. Han noterar också att de som rör sig med motorkälke och fyrhjulingar har ökat i drunkningsstatistiken. Lyssna på hela intervjun intill!
Isdubbarna runt halsen
Både Wikström och Sarelin betonar att de flesta som ger sig ut på isen har isdubbar med sig.
Tyvärr finns de ofta i väskan eller fickan och man ska ha dem runt halsen alltid, betonar båda. Där är de genast tillgängliga om man faller i. Ett rep är också viktigt.
Minuterna är dyra i det iskalla vattnet och en torrdräkt ger fler minuter att ta sig upp. Förbipasserande och räddningspersonal kan hitta personer som visserligen lyckats ta sig upp med isdubbar men sedan har nedkylningen, hypotermin, tagit över.
- Med torrdräkt är det inte så farligt att falla i, säger Sarelin - man tar sig upp och fortsätter fiska. Av fyra gånger på isen hittills i år har han ramlat i två gånger. Det är viktigt att veta vad man då måste göra.
Det hör till allemansrätten och det är således gratis att pilka eller pimpelfiska under isen.
I Aktuellt 17 i Radio Vega kan du höra ett längre reportage!
Läs också:
Livräddningsförbundet: Det drunknar 40 människor i timmen i världen
152 personer drunknade 2014, 27 genom isen, visar preliminär statistik