Drygt 110 barn vill börja skolan på svenska i Åbo i höst, vilket gläder direktör Liliane Kjellman. De flesta torde få gå i den skola de önskar.
Onsdagen den 14 januari är sista dagen att anmäla nya ettor till skolstarten i Åbo hösten 2015. På tisdagen hade väldigt många anmälningar redan kommit in, och prognosen är att kring 70 elever börjar i Cygnaeus skola, dit också den nystartade Braheskolan med sina cirka 30 elever räknas, och kring 45 elever börjar i Sirkkala skola.
– Eftersom skolupptagningsområdena ritats om har en del föräldrar hört av sig och varit oroliga för att deras barn inte ska få gå i samma skola som sina syskon. Som det ser ut nu verkar det ändå finnas hopp för att de barnen ska kunna flyttas om, även om vi inte kan lova något ännu, säger Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén.
Positiva tider
Liliane Kjellman, som är direktör för den svenska servicen inom sektorn för fostran och undervisning i Åbo är väldigt glad över att ha en stor årskurs på kommande, och säger att tillströmningen är stor också i dagis och förskolor.
– Vi lever i väldigt positiva tider, säger Kjellman.
Särskilt glad är hon över det unika att få öppna den nya svenska skolan Braheskolan i Lillheikkilä, vars lokaler tas i bruk redan efter sportlovet. Då flyttar 20 dagisbarn från Lasarettsgatan in, tillsammans med 24 förskolebarn från Cygnaeus. Förskolebarnen hör till dem som ska börja ettan i Braheskolan i höst.
Under våren kommer mängden dagisbarn i huset att fördubblas, genom såväl nystarter som omflyttningar av barn som hör till Braheskolans upptagningsområde.
Sirkkalas förskoleflytt utreds ännu
I höst är det sedan tänkt att Sirkkalas förskola ska flytta till Braheskolan för det kommande läsåret, men protesterna från föräldrahåll har lett till att staden lovat utreda situationen en gång till, i jakt på andra tänkbara lösningar. Utredningen pågår som bäst och planeras bli klar i februari, då föräldrarna kommer att sammankallas för att ta del av resultatet.
Kjellman vill inte säga något om hur utredningen fortskrider, men är inte särskilt optimistisk.
– Om det hade funnits andra lätta lösningar att justera med skulle vi redan ha gjort det, men vi hoppas tittar igen och ser om vi kan hitta andra öppningar, säger Kjellman.